Social

Ai grijă ce pește mănânci în post

Ai grijă ce pește mănânci în post

Postim pentru a ne pregăti să primim așa cum se cuvine Nașterea Domnului și abia așteptăm zilele în care avem dezlegare la pește. Specialiștii ne sfătuiesc însă să avem grijă ce pește consumăm, pentru că unii sunt toxici. Iată ce nu ar trebui să se găsească în farfuria noastră.

Atenție la intoxicația cu mercur!

Statisticile au scos la iveală faptul că principala sursă de expunere la mercur sunt alimentele contaminate cu această substanță, pe primul loc în Europa fiind peștele și fructele de mare. Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când mâncăm pește și fructe de mare este să știm de unde provin. E foarte important să alegem pești mici, care nu sunt răpitori, pentru că acești au cantități mici de mercur.

Uitați de dieta cu ton!

Foarte multe doamne și domnișoare aleg să consume ton, atunci când vor să țină o cură de slăbire, dar nu știu că aceasta este toxică, din cauza mercurului conținut de această specie. „Am avut pacienți pe care i-am adus la aproape zero cu Mercurul și după o perioadă de cură cu salată de ton, tonul fiind unul dintre peștii încărcați cu Mercur, din păcate, după o perioadă de o lună jumate cu salată de ton, pentru cura de slăbire, în fiecare zi, au ajuns din nou cu nivelele de Mercur peste limită.

O altă regulă, dincolo de a alege peștele mai mic, trebuie să diversificăm peștii, pentru că riscăm ca dacă această specie e supusă încărcării cu un toxic, să preluăm toxicul. E bine să nu mâncăm luni de zile același pește, pentru că el ne va aduce și metalele pe care le înmagazinează”, a spus Radu Țincu, în podcastul lui Cătălin Măruță.

Cosumați păstrăv

Peștii care conțin cel mai mult mercur sunt, pe lângă ton, somnul și rechinul. La polul opus se află păstrăvul, care se recomandă să fie consumat cât mai des. „Din păcate și somnul, pentru că este un pește răpitor. Păstrăvul nu e încărcat, pentru că de obicei provine din păstrăvării, unde apa este verificată și controlată toxicologic”, a mai spus medicul toxicolog. Ce se întâmplă cu peștii din acvacultură?

„Au alte probleme, pentru că acolo e supraaglomerare, îi cresc aglomerați și trebuie să folosească anumite tratamente ca ei să nu se îmbolnăvească. Și e posibil să fie încărcați cu anumite antibiotice sau alte substanțe antiseptice. Dar, dacă mă întrebi, mai bine mâncăm o săptămână păstrăv de acvacultură și altă săptămână un pește de mare, de dimensiuni mici.

Sunt astfel de încărcări, dar nu trebuie să devenim extrem de agitați cu această problemă. Important e să știm că există această problemă, că există riscul, important e să ne verificăm la un interval de timp nivelul de Mercur din sânge și să știm că există posibilitatea să-l eliminăm și odată cu el, toate riscurile de toxicitate scad”, a mai afirmat medicul Radu Țincu.

Atenție! Mercurul se depozitează în creier!

Cel mai afectat de consumul unui pește cu mult mercur este creierul și sunt foarte multe persoane care au început, la prima vedere brusc, să aibă tulburări de atenție, de memorie, insomnie sau stări depresive. „Odată ce s-a acumulat, organismul nu are capacitatea să-l elimine singur.

El rămâne în sânge undeva la 60-70 de zile, după care se depozitează. Dacă discutăm de Mercur, forma organică, adică metil – mercur, forma care e în noi, orice Mercur luăm, el trebuie să fie metabolizat de corp și să devină organic, pentru că altfel nu-l poate magazina.

Pățești ceea ce pățesc 90% dintre cei care au cantități mai mari de mercur, adică încep să apară tulburările neuro-cognitive. Adică începe o stare de oboseală psihică, o stare de incapacitate de concentrare, atenție. Ți se par banale, mulți spun că stresul ne face să avem astfel de stări, dar ele sunt diferite de cum erai înainte. Oamenii ăștia simt că au o perdea care le acoperă zona de gândire.

„Odată ce eliminăm Mercurul, toată simptomatologia se remite”

Simți ca o ceață mentală, obosit mereu. Sunt oameni, am pacienți care au renunțat la profesie. Am avut avocați care și-au suspendat activitatea, oameni de afaceri care și-au închis afacerea pentru că nu se mai simțeau în stare. Mercurul, odată ce ajunge în creier, inactivează peste 25 de selenoenzime. Ca să funcționeze cum trebuie, există niște enzime care controlează activitatea cerebrală. 25 dintre ele sunt ianctivate de mercur și toată activitatea este afectată.

Tulburări de atenție, de memorie, insomnie, stări depresive, sunt foarte mulți oameni care au patologii inexplicabile, o stare depresivă, irascibilitate, care au Mercurul prezent. Odată ce eliminăm Mercurul, toată simptomatologia se remite”, a spus Radu Țincu. Atenție! Mercur se mai găsește și în fructe și legume, dar și în cosmetice care conțin coloranți, în special cele închise la culoare, dar și condimente din zone asiatice sau India.