Ai greșit toată viața! Cum se sparge corect un OU. A ști să gătești nu înseamnă doar să pregătești rețete gustoase, ci trebuie să știi și cel mai bun mod de a utiliza alimente.
Pare a fi o nebunie, dar tăierea, decojirea sau crăparea corectă a ingredientelor vă va economisi timp și asta se va vedea în rezultatul final. Și da, unul dintre lucrurile pe care ar trebui să știi să le faci bine este să spargi ouăle.
În teorie, bucățile de coajă nu ar trebui să cadă niciodată atunci când le adăugați la un preparat și asta are mult de-a face cu modul în care le spargeți. O greșeală obișnuită este să lovești oul pe marginea recipientului unde îl amestecăm sau în tigaie. Acest lucru este greșit din diferite motive, pe care le explicăm mai jos.
Primul este că, dacă coaja acestui aliment intră în contact cu recipientul în care amestecăm restul ingredientelor, acesta poate fi contaminat cu microorganisme prezente la exteriorul alimentelor, cum ar fi salmonella. Intoxicarea cu această bacterie nu este deloc plăcută, deoarece simptomele sale includ diaree, vărsături și chiar febră.
Al doilea motiv este că, spărgându-l astfel, este mai mult decât probabil ca bucăți de coajă să cadă în preparatul pe care îl gătiți. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când oul este crăpat în acest fel, membrana subțire dintre coajă și albuș este deteriorată, iar ruptura se face în interior. Din acest motiv, este mai ușor să cadă bucăți mici, care sunt apoi greu de îndepărtat din gălbenuș fără a-l distruge.
Pentru a evita acest rezultat nedorit, nu loviți oul pe marginea castronului sau a cratiței și loviți marmura (nu în colț, ci plat). Puteți face acest lucru pe orice suprafață plană, de la masă până la scândură.
Ai greșit toată viața! Cum se sparge corect un OU. Apoi trebuie doar să apăsați cu degetele pe partea crăpată și veți vedea cum gălbenușul cade fără efort și ce este mai important, fără urmă de bucăți din coajă. Dacă mai aveți îndoieli, puteți arunca o privire la acest videoclip de la America’s Test Kitchen.