În cazul în care ai trecut printr-una sau mai multe infecții cu COVID-19, este posibil să te confrunți cu efecte de lungă durată ale acestei boli. Cercetătorii studiază cu atenție fenomenul, iar printre noile lor descoperiri, se numără și tulburările de somn care sunt asociate cu tulburările în durata lungă pe care le experimentează pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus.
Cercetătorii de la Cleveland Clinic au descoperit că 41% dintre pacienții cu COVID de lungă durată au avut tulburări de somn moderate sau severe. Analiza retrospectivă a identificat, de asemenea, factori de risc pentru tulburări de somn moderate până la severe, inclusiv rasa, spitalizarea pentru COVID-19, o severitate mai mare a anxietății și oboseala. După ajustarea datelor demografice, pacienții de culoare au fost de trei ori mai predispuși să dezvolte aceste tulburări de somn. Constatările au fost publicate în Journal of General Internal Medicine.
Un simptom foarte frecvent al COVID-ului de lungă durată
„Dificultățile de somn și oboseala sunt raportate pe scară largă de către persoanele cu COVID de lungă durată, dar se cunosc puține lucruri despre severitatea și factorii asociați cu aceste simptome”, a declarat Cinthya Pena Orbea, M.D., profesor asistent de medicină la Cleveland Clinic’s Sleep Disorders Center și autor principal al studiului.
„Am valorificat datele de la Clinica Cleveland Clinic’s reCOVer Clinic pentru persoanele cu COVID de lungă durată pentru a înțelege mai bine aceste asocieri”, a adăugat dr. Orbea, conform Neuroscience News.
Echipa a analizat datele colectate de la 962 de pacienți adulți cu COVID de lungă durată – cunoscuți clinic ca sechele post-acute ale COVID-19 (PASC) – în Clinica reCOVer a Clinicii Cleveland Clinic între februarie 2021 și aprilie 2022.
Pacienții se recuperaseră după COVID-19 și au completat chestionarele de tulburare a somnului și oboseală din cadrul Sistemului de informații privind măsurarea rezultatelor raportate de pacienți (Patient-Reported Outcomes Measurement Information System).
Influențează și factorii demografici severitatea sechelelor?
Mai mult de două treimi dintre pacienți (67,2%) au raportat oboseală moderată până la severă, în timp ce 21,8% au raportat oboseală severă. Mai mult de jumătate dintre pacienți (58%) au raportat tulburări normale până la ușoare, în timp ce 41,3% au indicat tulburări de somn moderate până la severe.
„Constatările noastre nu numai că subliniază importanța identificării tulburărilor de somn în cazul COVID de lungă durată, având în vedere impactul acestora asupra calității vieții pacienților, a funcționării în timpul zilei și a stării de sănătate medicală, dar atrag atenția asupra inegalităților persistente observate în întreaga pandemie COVID-19”, a declarat Dr. Pena Orbea.
Reena Mehra, M.D., director al Departamentului de Cercetare a Tulburărilor de Somn la Cleveland Clinic și autor principal al acestei investigații, a declarat: „Există o nevoie nesatisfăcută de a înțelege mecanismele sau căile neurobiologice care stau la baza asocierii tulburărilor de somn cu COVID îndelungată și, conform constatărilor noastre, de a investiga motivele pentru vulnerabilitatea crescută a tulburărilor de somn legate de PASC în rândul populației de culoare, astfel încât să putem dezvolta intervenții specifice rasei pentru a depăși disparitățile.”