Dintr-o dată, atât sindicatele, cât şi conducerea Penitenciarelor au devenit foarte active. Ca şi în cazul Elenei Udrea, unde vin informaţii pe surse din rândul federaţiei sindicatelor din penitenciare, acum a venit rândul şi lui Sorin Oprescu. În acest caz, vorbeşte chiar directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, într-o conferinţă de presă şi ne spune că fostul primar general poate fi tratat şi în România.
Şeful ANP: Sorin Oprescu poate fi tratat în sistemul penitenciar românesc. Dar lui Rudel Obreja nu i s-a făcut CT – RMN la nicio evaluare
Bolile de care suferă fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu pot fi tratate în sistemul penitenciar românesc, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin.
„În cazul Oprescu, (…) am fost interpelaţi de instanţa din Grecia cu privire la două afecţiuni. Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc. Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie, (…) pentru cealaltă afecţiune undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare”, a precizat Dan Halchin, într-o conferinţă de presă.
În altă ordine de idei, Dan Halchin a spus că în sistemul penitenciar românesc sunt 8.700 de bolnavi cronici, din totatul de 23.400 de detinuți.
Dan Halchin: La Obreja probleme și simptomatologie au apărut în perioada mai- iunie 2022
Referindu-se la Rudel Obreja, în cazul căruia Tribunalul Ilfov a decis, vineri, eliberarea din închisoare și suspendarea pedepsei pentru o perioadă de trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în stadiul de metastază, Halchin spune că nu este adevărat că acesta a fost în dureri mari de la depunerea în penitenciar, din 7 aprilie. El avea atunci o stare generală normală. Probleme și simptomatologie au apărut în perioada mai- iunie 2022.
Directorul ANP a menționat că Rudel Obreja a ieșit la muncă în prima jumătate a lunii mai, „la munci administrative”. În ce priveste sistemul medical din penitenciare, șeful ANP a recunoscut că nu există aparatura medicală care să diagnosticheze tumorile maligne. „Unitățile penitenciare au cabinete de medicină de familie”, a adăugat Halchin.
Lui Rudel Obreja nu i s-a făcut CT – RMN la nicio evaluare
Din răspunsurile oferite jurnaliștilor reiese că pe Rudel Obreja l-a evaluat doctorul de la penitenciarul Jilava, a ridicat o suspiciune de diagnostic în prima zi, apoi a fost imediat programat la evaluare, prima evaluare a fost făcută clinic și paraclinic, plus analizele uzuale.
Perioada de evaluare a fost din 5 până în 10 iunie. Nici la spitalul Bagdasar Arseni unde a fost dus nu i s-a găsit tumora. De fapt, din declarațiile directorului general reiese că nu i s-a făcut CT sau RMN la niciuna din aceste evaluari, ci doar la spitalul de urgență Floresca. „La Bagdasar a fost ținut vreo două ore”, a mai spus Dan Halchin.