Agenții lui Putin din România, indivizii cu orientare pro-rusă pe care Kremlinul se sprijină pentru a avansa agenda sa, au fost documentați într-un raport publicat recent în Kiev. Acești indivizi provin în principal din sfera politică, dar nu sunt excluși nici reprezentanți din domeniile sportului sau culturii.
Analiza indică faptul că astfel de agenți de influență, care au legături cu Rusia, sunt activi în majoritatea țărilor europene.
Agenții lui Vladimir Putin
Agenții lui Putin din România sunt acele personalități care promovează interesele Moscovei, așa cum arată un raport publicat zilele acestea la Kiev. Este vorba despre politicieni, în principal, dar și de personalități din sport sau cultură. Raportul arată că astfel de agenți de influență, pe care se bazează Rusia, activează în mai toate statele europene.
Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, astfel de agenți de influență s-au activat și au început să promoveze interesele lui Vladimir Putin. Ei activează în mai toate statele Europei Unite și urmăresc, în principal să blocheze asistența umanitară și militară pentru Ucraina.
Conform raportului, majoritatea statelor Europei Unite s-au implicat în susținerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Au acordat sprijin militar, dar și asistență umanitară, refugiaților de război nevoiți să-și părăsească țara. În acest context, conform datelor Eurobarometru, majoritatea europenilor susțin cauza Ucrainei împotriva Rusiei. Astfel, 64% dintre aceștia sunt pentru continuarea ajutorului militar. Mai mulți, 88% dintre respondenți susțin acordarea de ajutor umanitar.
Putin are sateliți în toată Uniunea Europeană
Pe de altă parte, în aproape fiecare țară a Uniunii Europene, există forțe politice și reprezentanți ai societății civile care se opun ajutorului acordat Ucrainei. Acestea se conformează agendei oficiale a Kremlinului. Ei promovează politica lui Vladimir Putin în propriile state și joacă rolul unor agenți de influență.
Printre țările europene aflate într-o astfel de situație este și România. Țara noastră este văzută de la Kiev, drept un aliat important. Este considerată un partener al Ucrainei în implementarea strategiei de securitate a NATO în Europa de Est.
Pe de-o parte oferă asistență militară proprie. Pe de altă parte joacă un rol strategic în transportul ajutorului militar occidental. De asemenea, România pune la dispoziție infrastructura necesară pentru exportul de cereale ucrainene către Sudul Global.
Raportul, citat de Guildhall face o trecere în revistă a personalităților românești care au acceptat să joace rolul de agenți ai lui Putin.
Agenții lui Putin. AUR și George Simion
Un adversar activ al acordării de asistență militară Ucrainei este AUR, partid descris de extremă dreaptă. Potrivit sursei citate, AUR are o lungă istorie de legături cu Federația Rusă. Este dat ca exemplu cazul fondatorului partidului, omul de afaceri Marius Dorin Lulea. Acesta a primit un contract de reabilitare a Misiunii Comerciale Ruse (fosta clădire NKVD) de la București. El este un sponsor al mișcării „unioniste” în spatele căreia se ascund interesele Moscovei.
Călin Georgescu, un personaj cu vederi pro-ruse, a fost propus, de AUR, când pentru funcția de premier, când pentru cea de președinte. El este printre cei care au organizat vizitele din România ale ideologului putinist Alexander Dughin. În cadrul acestor vizite, Dughin a construit o rețea „a prietenilor Rusiei”.
Iar ideologul partidului AUR, relatează raportul, este un fost colaborator al site-ului de propaganda Sputnik, Ovidiu Hurduzeu.
Liderul AUR, mai arată documentul, George Simion, este cunoscut pentru participarea la evenimente alături de organizația radicală Noua Dreapta. Organizația este partener oficial al Uniunii Tineretului Eurasiatic a lui Alexander Dugin. AUR a insistat pentru oprirea livrării de arme către Ucraina. Și a vorbit despre ajutorul acordat țării vecine ca despre „intrarea României în război”. Este o poziție similară celei a Moscovei.
Diana Șoșoacă și Cozmin Gușă
Un alt agent de influență pe care se bazează Rusia în România este senatoarea Diana Șoșoacă. Aleasă în Parlament pe listele AUR, ea a despărțit de foștii aliați politici.
Diana Șoșoacă este o obișnuită a evenimentelor organizate de Ambasada Rusiei de la București. La fel de cunoscute sunt inițiativele sale legislative împotriva Ucrainei. La o lună după invazia Rusiei în Ucraina, senatoarea împreună cu alți șase parlamentari a semnat un apel către guvernul român și ambasadele occidentale. Autorii cereau oprirea livrărilor de arme și a ajutorului pentru Ucraina. Șoșoacă a cerut și neutralitatea României în război.
Cozmin Gușă, prezentat drept lider al Partidului Inițiativa Națională, este implicat în campania de promovare a intereselor rusești.
El se opune oricărui ajutor acordat Ucrainei. Raportul arată că în trecut, pe vremea când era membru al PSD, Cozmin Gușă s-a angajat într-un demers de apropiere de Rusia. El a semnat un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin.
În 2006, în calitate de lider al PIN, a vizitat Moscova pentru întâlnire cu oficiali ruși. Scopul a fost dezvoltarea relațiilor interstatale.
Ilie Năstase legat de interese economice
Ilie Năstase, fostul mare campion de tenis este văzut drept un agent de influență pe care se bazează Vladimir Putin. Năstase are legături de natură economice cu Rusia și s-ar fi pronunțat împotriva susținerii Ucrainei cu arme. Ilie Năstase este și general al Armatei Române, în rezervă.
Fostul campion de tenis a fost membru al comitetului de organizare al turneului rusesc de tenis „Cupa Peter”. El și-a exprimat dorința să se mute în Rusia, după exemplul lui Gerard Depardieu.
Daniel Ghiță, membru al PSD, apare și el pe lista agenților lui Putin din România. El a declarat, în contextul unui discurs pe care Volodimir Zelenski urma să-l susțină în parlamentul de la București că va ieși din sală. Cunoscut conspiraționist, Daniel Ghiță a cerut „pace, în loc de campanii de imagine de război”.
Andrei Marga cerea dezmembrarea Ucrainei
În septembrie 2022, fostul ministru de externe, Andrei Marga, potențial candidat la prezidențiale din partea AUR, a avut o cerere bizară. El s-a pronunțat petnru „împărțirea Ucrainei între Rusia, Ungaria și Români”. Acest lucru ar însemna revenirea Bucovinei la România. Andrei Marga a fost deconspirat de CNSAS ca agent al Securității comuniste.
Declarația lui Andrei Marga, a mai arătat raportul, a fost susținută și de George Simion. Liderul AUR a spus că „Bucovina de Nord este România istorică”.
Declarațiile celor doi, se arată în document, au fost folosite de Sputnik România într-o operațiune de manipulare. De altfel, Vladimir Putin a decalrat, încă din noiembrie 2022, că România, Polonia și Ungaria ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.
Claudiu Tîrziu
În anul 2014, grupul de hackeri Humpty Dumpty a spart e-mailul lui Grigore Gavriș, un consilier al lui Alexander Dughin. Cu acest prilej a fost publicată o listă a partenerilor Mișcării Eurasiatice din România. Este vorba despre persoane cu care Dughin s-a întâlnit personal. Aceste persoane au fost de acord să participe la activitatea de informare sau de organizare a Mișcării Eurasiatice. Pe lista apăreau politicianul AUR Claudiu Târziu, istoricul Mircea Dogaru, teologul Mihai-Andrei Aldea, actorul Dan Puric etc. Agenții lui Putin din România.
În acest context, raportul remarcă portalul Mărturisirea Ortodoxă, despre care spune că acționează pentru subminarea relațiilor româno-ucrainene. Fondator este teologul Mihai-Silviu Chirilă. Acesta este cunoscut ca participant la „evenimente antiecumenice” în Rusia. El este un colaborator al portalului „Linia Poporului Rus”.
În ajunul Paștelui, portalul a publicat un articol în care Bucovina de Nord ar fi fost „persecutată de regimul pro-occidental ucrainean”. Iar credincioșii ortodocși din regiune ar fi fost victimele distrugerii adevaratei biserici. Este vorba despre Biserica Ortodoxa Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, interzisă de Kiev.
Concluziile raportului de la Kiev
Raportul citat mai sus, concluzionează că influența Rusiei se vede în politica românească, în ascensiunea partidului AUR. Sondajele de opinie arată că formațiunea ar fi ajuns la 20%, comparative cu 9% cât a obținut la ultimele alegeri din 2020.
Creșterea partidelor pro-ruse se constată și în alte state europene. Acestea își întăresc poziția și susțin, deschis sau sub acoperire interesele Moscovei.
O consolidare a pozițiilor AUR în Parlament, după 2024, sau o participare la guvernare, în cadrul unei coaliții, ar reprezenta o amenințare pentru asistența acordată Ucrainei de România, scrie EVZ.