Organizația Iranului pentru Energie Atomică a reclamat faptul că un server de e-mail al filialei sale a fost spart în urma unui atac „străin”, cu scopul de „a atrage atenția” pe fondul protestelor legate de moartea lui Mahsa Amini.
Republica a fost acaparată de demonstrații care se desfășoară de săptămâni întregi, declanșate de moartea lui Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie, după ce a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării impus femeilor.
Violențele de stradă au provocat zeci de morți, mai ales în rândul protestatarilor, dar și în rândul forțelor de securitate, iar sute de manifestanți au fost arestați.
Vineri, un grup numit Black Reward a lansat un ultimatum pe Twitter, amenințând că va publica documente privind programul nuclear al Teheranului dacă nu vor fi eliberați în 24 de ore toți „prizonierii politici, prizonierii de conștiință și persoanele arestate în timpul protestelor recente”.
Materialele de pe rețelele de socializare despre care se spunea că vor fi publicate sâmbătă de către grup includeau un scurt clip de la un presupus sit nuclear din Iran, precum și documente care conțin acorduri, hărți și fișe de plată.
Agenția nucleară a recunoscut într-o declarație că un hacker a vizat filiala sa, Compania de Producție și Dezvoltare a Energiei Atomice, dar a minimalizat importanța documentelor.
„Accesul neautorizat, de către o sursă provenind dintr-o anumită țară străină, la sistemul de e-mail al acestei companii a dus la publicarea conținutului unor e-mailuri pe rețelele de socializare”, a precizat aceasta într-un comunicat.
Aceste e-mailuri conțin „mesaje tehnice și informații despre schimburi normale și zilnice”, a adăugat aceasta.
Ce program nuclear are Iranul
„Scopul unor astfel de eforturi ilegale, care sunt făcute din disperare, este de a atrage atenția publicului, creând atmosfere mediatice și operațiuni psihologice”, a continuat declarația.
În 2015, Iranul a ajuns la un acord istoric cu puterile mondiale, după ani de negocieri, cu privire la programul său nuclear.
Acordul, cunoscut în mod oficial sub numele de Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), a oferit Iranului o reducere a sancțiunilor în schimbul restricționării programului său nuclear. Acesta a fost anulat în 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, a retras în mod unilateral Statele Unite din el, dar din aprilie 2021 au avut loc discuții intermitente în încercarea de a-l relansa.