La data de 15.10.2021, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj și în baza ordonanțelor de delegare, au desfășurat activități procedurale într-un dosar penal care vizează activitățile infracționale (luare de mită, abuz în serviciu în scopul obținerii unui folos necuvenit și fals intelectual), săvârșite de doi agenți de poliție din cadrul unei secții rurale de poliție din subordinea I.P.J. Cluj, se arată într-un comunicat al DGA.
Astfel, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la sediul secției de poliție de care aparțin, ulterior cei doi agenți de poliție fiind conduși, în temeiul mandatelor de aducere, în fața procurorului de caz, în vederea audierii lor ca suspecți.
Acțiune penală privind comiterea infracțiunilor de luare de mită
La aceeași dată, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală privind comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în scopul obținerii unui folos necuvenit și fals intelectual, dispunând față de cei doi agenți de poliție măsura reținerii pentru 24 de ore.
La data de 16.10.2021, procurorul de caz a dispus luarea măsura controlului judiciar față de unul dintre agenții de poliție, iar privitor la celălalt agent de poliție, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
„În fapt, cei doi agenți de poliție, în perioada mai-octombrie a anului 2021, au pretins, au primit și au acceptat sume de bani cuprinse între 200-500 lei de la persoane care au comis abateri la regimul rutier pe raza județului Cluj, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu în mod corespunzător, respectiv neaplicarea sancțiunilor contravenționale și atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu prilejul întocmirii actelor de constatare a contravențiilor”, precizează comunicatul DGA.
Activitățile de urmărire penală s-au desfășurat cu sprijinul de specialitate al lucrătorilor specializați din cadrul D.G.A – Direcția Anchete, I.G.P.R. – D.O.S. – B.O.S Cluj-Napoca și I.P.J. Cluj.