Lifestyle

Agatha Christie, regina romanelor polițiste, avea un loc anume unde îi veneau ideile despe crime. Viața ei a fost una complicată

Agatha Christie, regina romanelor polițiste, avea un loc anume unde îi veneau ideile despe crime. Viața ei a fost una complicată
wikipedia.org/ evz.ro

Agatha Christie: „Momentele cu adevărat importante din viața ta sunt întotdeauna observate prea târziu”

Agatha Christie, romancierul și dramaturgul englez ale cărei cărți s-au vândut în peste 100 milioane de exemplare și care au fost traduse în aproximativ 100 de limbi, s-a născut la 15 septembrie 1890 în Marea Britanie, fiind educată acasă de mama ei.

Agatha Christie a început să scrie din timpul Primului Război Mondial

Christie a început să scrie ficțiune polițistă în timp ce lucra ca asistentă în timpul Primului Război Mondial. Primul ei roman a fost intitulat The Mysterious Affair at Styles (1920) și îl are ca personaj principal pe excentricul detectiv belgian Hercule Poirot, care avea să revină în 25 de romane și multe alte nuvele.

Celălalt personaj principal folosit de Agatha, bătrâna Miss Jane Marple, a apărut pentru prima dată în Murder at the Vicarage (1930).

Prima recunoaștere majoră a autoarei a venit cu The Murder of Roger Ackroyd (1926), urmat de aproximativ 75 de romane care au fost foarte bine vândute.

Într-un interviu, celebra scriitoare mărturisea că cele mai bune idei când scria despre o crimă pentru o carte polițistă i-au venit în minte atunci când stătea la chiuvetă și spăla vase.

Succesul de pe scenă al Agathei Christie

The Mousetrap (1952) a fost una dintre piesele de teatru scrise de Christie. Această piesă  a stabilit un record mondial pentru cea mai lungă rulare continuă la un teatru (8.862 de reprezentații — mai mult de 21 de ani — la Ambassadors Theatre, Londra) înainte de a se muta în 1974 la St Martin’s Theatre, unde a continuat să ruleze fără pauză, până când pandemia de COVID-19 a închis sălile de teatru în anul 2020, moment în care depășise 28.200 de spectacole.

Și pentru marile ecrane au fost adaptate lucrările Agathei Christie, începând cu Witness for the Prosecution, scrisă în 1953 și adaptată pe peliculă în 1957.

Adaptările au continuat cu:

  • And Then There Were None (1939; film 1945)
  • Murder on the Orient Express (1933; film 1974 și 2017)
  • Death on the Nile (1937; film 1978)
  • The Mirror Crack’d From Side to Side (1952; film 1980)

Viața autoarei nu a fost una ușoară

Părinții ei au fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat, și Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui căpitan din armata britanică.

Deși era îndreptățită, Christie nu a cerut niciodată cetățenia americană. A avut o soră, Margaret Frary Miller (1879-1950), zisă Madge, cu 11 ani mai mare, și un frate Louis Montant Miller (1880-1929), zis Monty, Tatăl ei a murit când Agatha avea doar 11 ani. A primit educație acasă, sub îndrumarea mamei sale, aceasta încurajând-o să scrie de la o vârstă fragedă. De la vârsta de 16 ani a urmat școala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul și pianul.

În anul 1914, Agatha s-a căsatorit cu Archibald Christie și împreună au avut o fiică, Rosalind Hicks, născută în anul 1919.

În anul 1926, mama autoarei a murit, iar în anul 1928 Agatha a divorțat de soțul său,  când a descoperit că soțul său o înșela. Fără vreo explicație, Agatha Chrisite a dispărut și după câteva zile foarte mediatizate, a fost descoperită cazată într-un hotel de cură la Harrogate, în Yorkshire, sub numele femeii pe care fostul ei soț dorea să o ceară în căsătorie (Nancy Neele).

Mai târziu, respectiv, în anul 1930, Christie s-a căsătorit cu arheologul Sir Max Mallowan (care a adus contribuții majore ca excavator și educator). Căsătoria a fost una fericită în primii ani și a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei. Cei doi petreceau câteva luni în fiecare an în expediții în Irak și Siria, servindu-i drept decor în unele romane.

Trebuie precizat faptul că Agatha Christie a scris și romane care nu erau polițiste, precum Absent in the Spring (1944), sub pseudonimul Mary Westmacott, iar în cărțile sale se regăsesc numeroase citate celebre:

Decorații și recunoașteri ale autoarei

În anul 1971, Agatha Christie a fost decorată Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic.

Agatha Christie a fost numită de către Guiness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare.

Potrivit UNESCO, Christie este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Production, potrivit britannica.com.

Christie a trăit până în anul 1976

Scriitoarea a decedat din cauze naturale, la 12 ianuarie 1976 (la vârsta de 85 de ani), la Wallingford, Oxfordshire, iar soțul acesteia, Sir Max Mallowan, a decedat în data de 19 august 1978, la Greenway House, Galmpton, Devon  (după ce în anul 1977 se căsătorise cu arheologul Barbara Parker).

Fiica Agathei, Rosalind Hicks, a continuat să se ocupe de popularizarea operei și de consolidarea reputației mamei sale. Rosalind a decedat la 28 octombrie 2004, tot la vârsta de 85 de ani și tot din cauze naturale. Nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, a moștenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale și este în continuare asociat la compania ce se ocupă de gestionarea operei, Agatha Christie Limited, scrie wikipedia.org