Miniştrii de interne ai statelor UE vor lua în discuţie situaţia creată de creşterea afluxului de migranţi ilegali care trec graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus. Preşedinţia slovenă a Consiliului UE a convocat o reuniune extraordinară prin videoconferinţă pentru 18 august, a transmis Agerpres.
La aceste discuţii vor participa şi reprezentanţi ai agenţiilor europene Frontex şi Europol.
„Ca urmare a situaţiei de la graniţa dintre Lituania şi Belarus, Uniunea Europeană se află sub o ameninţare serioasă de securitate şi este martora unei folosiri a migraţiei ilegale ca armă”, precizează o scrisoare adresată statelor membre de preşedinţia slovenă a Consiliului UE.
Potrivit documentului, unul dintre obiectivele acestei reuniuni este convenirea unor măsuri de susţinere a Lituaniei şi de securizare a respectivei frontiere externe a UE.
Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus. Lituania se confruntă cu un aflux de migranţi în ceea ce consideră a fi un ”război hibrid” dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Guvernul lituanian a început de asemenea să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.
Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.
Majoritatea migranţilor sunt irakieni
Majoritatea migranţilor sunt irakieni, iar Bruxellesul şi guvernul de la Vilnius afirmă că mulţi sunt aduși cu avionul de la Bagdad la Minsk. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi alţi responsabili europeni au cerut guvernului irakian o soluţie pentru a opri acest aflux, inclusiv suspendarea zborurilor către Minsk.
Aceste zboruri au fost deja suspendate începând de joi, spune o sursă a companiei aeriene naţionale irakiene, Iraqi Airways, , dar informaţia încă nu este confirmată oficial.
Polonia a acuzat, joi, la rândul ei Belarusul, că trimite un număr tot mai mare de migranţi ilegali să-i treacă graniţa, ca represalii după decizia Varşoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia. Lukașenko susține că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.