Actual

Aflată pentru două zile la Bucureşti, Laura Codruta Kovesi împrăştie teroare în urma sa. Pe cine nu a iertat fosta şefă DNA

Aflată pentru două zile la Bucureşti, Laura Codruta Kovesi împrăştie teroare în urma sa. Pe cine nu a iertat fosta şefă DNA

Laura Codruta Kovesi s-a aflat pentru două zile la Bucureşti,  a avut întâlniri, discuţii cu oficiali ai Ministerul de Finanţe, dar pare că a dorit să atragă şi câteva semnale. Primul către a trimis o săgeată este chiar preşedintele României, Klaus Iohannis pe care nu l-a iertat că a revocat-o din funcţie în anul 2028.

Aflată pentru două zile la Bucureşti, Laura Codruta Kovesi împrăştie teroare în urma sa. Pe cine nu a iertat fosta şefă DNA

Într-un interviu acordat G4Media, Laura Codruţa Kovesi a spus că înainte să semneze decretul de revocare, Klaus Iohannis i-a cerut demisia, fapt pe care fosta şefă a DNA a refuzat.

Pentru că nu avem niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia”, a declarat Kovesi, precizând că se aştepta să i se mulţumească pentru tot ce a făcut la DNA, bun sau rău.

„Știam că este acea decizie a Curții Constituționale. Știam că trebuie să semneze decretul de revocare. Mă așteptam să mi se spună ok, mulțumim pentru ce ai făcut la DNA, bine, rău nu contează. Eu am mulțumit tuturor celor care au fost înaintea mea și colegilor pentru munca lor. Mi s-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă? Vreau să fiu cu conștiința împăcată, să fiu liniștită. Și asta a fost”.

Klaus Iohannis: Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilități în statul român, indiferent de funcțiile pe care le ocupă

Conflictul fostei şefe a DNA cu şeful statului a început în 2018, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi care, potrivit declaraţiei sale de la acea vreme, „propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ. Am dovedit în fața secției pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiției în propunere, o parte dintre ele sunt nereale, o parte dintre ele sunt neîntemeiate”.

Acuzată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă

La începutul anului 2018, Secția pentru investigarea infracţiunilor din justiţie anunța că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

În luna februarie 2019, pe fondul unor discuții și acuzații intense din mediul social și politic, preşedintele Klaus Iohannis solicita Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens.

Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

La începutul anului 2022, Instanţa Supremă obliga Secţia specială să ia o decizie până la 1 aprilie în acest caz – fie o trimite pe Kovesi în judecată, fie o scoate de sub urmărire penală şi clasează dosarul. Un judecător de la Instanţa Supremă a admis o contestaţie depusă de Kovesi, în prezent şef al Parchetului European, care susţine că Secţia specială tergiversează de peste trei ani ancheta deschisă în decembrie 2018.

În prezent,  Laura Codruța Kovesi, acuză conducerea Parchetului, că ţine dosarul deschis la Secția Specială

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, acuză conducerea Parchetului, că dosarul deschis de Secția Specială împotriva sa pe vremea regimului Dragnea, chiar în timpul procedurii de selecție desfășurată la Bruxelles, este ținut în continuare deschis ”în mod nelegal”, deși ar exista trei hotărâri ale Înaltei Curți care stabilesc că dosarul trebuie închis.

Secția Specială a fost desființată, însă dosarele au fost preluate de procurori anume desemnați din cadrul Parchetului General.

În această vizită în țară, Laura Codruța Kovesi a purtat discuții și cu procurorul general Gabriela Scutea, și cu ministrul Justiției Cătălin Predoiu.