International

Aflat sub sancțiune, Abramovici a deschis proces împotriva Consiliului UE

Aflat sub sancțiune, Abramovici a deschis proces împotriva Consiliului UE
jurnalul.ro

Potrivit unor surse din tribunalul Uniunii Europene, miliardarul Roman Abramovici și încă 2 oligarhi ruşi, au intentat un proces la tribunalul general al UE împotriva Consiliului Uniunii Europene, care a impus sancțiuni fostului proprietar al Chelsea, ca parte a măsurilor care vizează Rusia și aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin.

Motivele sancționării lui Abramovici de către UE

Oligarhul rus Roman Abramovici a fost inclus, în luna martie 2022, de UE pe lista sa de persoane vizate cu bunuri înghețate și interdicții de călătorie din cauza rolului lui în invazia rusă a Ucrainei.

Când l-a sancționat pe Abramovici în martie 2022, UE a spus că „a avut acces privilegiat la președintele (rus) și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să-și mențină bogăția considerabilă.”

Abramovici a fost forțat să vândă Chelsea după ce a fost sancționat de guvernul britanic pentru ceea ce acesta a numit că a permis „invazia brutală și barbară” a Ucrainei de către Putin.

Vânzarea clubului din Premier League pentru 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari), cel mai mare preț plătit vreodată pentru o echipă sportivă, a fost finalizată luni , 30.05.2022, de un consorțiu condus de coproprietarul Los Angeles Dodgers, Todd Boehly, potrivit apnews.com.

Din anul 2003 Roman Abramovici era proprietarul clubului de fotbal Chelsea, care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancţionat de guvernul britanic.

Cine sunt ceilalți doi oligarhi ruși sancționați

Petr Aven şi Mihail Fridman sunt ceilalţi doi oameni de afaceri, suspectaţi a avea legături cu Vladimir Putin, trecuţi pe lista neagră a UE în februarie-martie 2022, în urma ofensivei ruse. Și ei vor acționa în justiție.

Oligarhul rus Petr Aven este cunoscut pentru uriaşa sa colecţie de opere de artă rusă. Un tablou aparţinându-i, prezentat în cadrul expoziţiei Morozov la Paris, a fost „blocat” şi a rămas în Franţa.

Pe lista neagră a UE, înfiinţată în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea, se află peste o mie de personalităţi.