Lifestyle

Află secretul celor mai gustoși cozonaci cu nucă! Sfaturi de la maeștri cofetari

Află secretul celor mai gustoși cozonaci cu nucă!

Află secretul celor mai gustoși cozonaci cu nucă! Dintre toate rețetele de dulciuri, cozonacii necesită cea mai multă îndemânare și pricepere. Ca să obți cozonaci pufoși și gustoți, trebuie să urmezi sfaturile oferite de cei mai mari cofetari cu cât mai multă precizie. Maeștrii cofetari spun că ai nevoie de experiență, însă rețeta de mai jos o poate prepara orice gospodină chiar dacă nu are experiență.

Află secretul celor mai gustoși cozonaci cu nucă! Ingrediente necesare pentru aluat:

1 kg făină
50 g drojdie proaspătă
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahăr
5 galbenușuri
un praf de sare
coaja rasă de lamaie și portocală
1 baton vanilie

Află secretul celor mai buni cozonaci cu NUCĂ și CACAO! Pentru umplutura din cozonaci vă trebuiesc următoarele ingrediente:

300 g miez de nucă măcinată
5 albușuri
100 g zahăr
3 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom (obțional)

Prima dată se cerne făina de 3 ori. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.

Va trebui sa va inarmati cu multa rabdare

In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.

Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.

In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.

Sursa: româniatv.net