Talibanii şi-au intensificat căutarea persoanelor care au lucrat cu forţele americane şi NATO, se afirmă într-un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii insurgenţilor că nu vor încerca să se răzbune pe oponenţii lor, relatează The New York Times.
Raportul, redactat de către un grup de experţi ONU în evaluarea riscurilor şi citi de „The New York Times”, afirmă că talibanii au deja mai multe de „liste de priorităţi” cu persoanele pe care vor să le aresteze.
Conform acestui document, cei mai expuşi riscului sunt persoanele care au avut posturi de răspundere în cadrul forţelor armate afgane, în cadrul poliţiei sau în unităţilor de informaţii. Talibanii au efectuat vizite ţintite din uşă în uşă la domiciliile persoanelor pe care vor să le aresteze, precum şi la locuinţele membrilor familiilor acestora, precizează raportul.
Experții arată că insurgenţii filtrează persoanele care doresc să ajungă pe aeroportul din Kabul şi au instituit puncte de control în marile oraşe, inclusiv în capitală şi la Jalalabad.
Talibanii vizează familiile celor care refuză să se predea
Acest raport, datat miercuri, a fost redactat de „Centrul norvegian de analize globale”, o organizaţie care furnizează rapoarte serviciilor de informaţii şi agenţiilor ONU.
„Ei vizează familiile celor care refuză să se predea şi urmăresc şi pedepsesc familiile acestora potrivit Sharia,” a declarat pentru AFP directorul grupului respectiv, Christian Nellemann.
„Ne aşteptăm ca persoanele care au lucrat pentru forţele americane şi NATO şi aliaţii lor, precum şi membrii familiilor lor să fie ameninţaţi cu tortura şi executarea. Acast lucru va pune şi mai mult în pericol serviciile de informaţii occidentale, reţelele, metodele şi capacitatea lor de a contracara atât talibanii, Statul Islamic, cât şi alte ameninţări teroriste în viitor”, afirmă Christian Nellemann.
Conform raportului, insurgenţii recrutează rapid noi informatori pentru a colabora cu regimul taliban şi îşi extind listele cu ţinte, contactând moschei şi intermediari.
Talibanii au lansat o vastă operaţiune de manipulare mediatică de la revenirea lor la putere duminică, promiţând în special amnistie totală pentru toţi cei care au lucrat pentru guvernul afgan ales.
Dar afganii, în special femeile şi minorităţile religioase, păstrează vie amintirea brutalităţii regimului fundamentalist instituit în perioada când talibanii s-au aflat la putere. Între 1996 şi 2001, multe persoane au fost biciuite şi lapidate până la moarte, mai ales în cazuri de adulter, conform New York Times.