Lifestyle

Aeroportul Henri Coandă, în topul celor mai proaste aeroporturi din lume. Pe ce loc este și de ce

Aeroportul Henri Coandă, în topul celor mai proaste aeroporturi din lume. Pe ce loc este și de ce

Sezonul vacanțelor a început. Forfota cea mai mare a fost și rămâne, în aeroport. Cozi interminabile și personal nepoliticos. Vă sună cunoscut cumva? Da, într-unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi românești, omenia, bunul simț, cele mai elementare reguli, iată că lipsesc, de cele mai multe ori.

Aeroportul Henri Coandă, în topul celor mai proaste aeroporturi din lume. Pe ce loc este și ce

Europa are opt dintre cele mai proaste zece aeroporturi din lume, potrivit unui sondaj al German AirHelp, citat de Rador, realizat în baza  evaluării experienței vizitatorilor. Sondajul a vizat trei criterii principale: punctualitatea zborurilor și a serviciilor aeroportuare (60% din punctaj), calitatea serviciilor (20%) și calitatea alimentelor și a magazinelor (20%) din locațiile respective.

Aeroportul Henri Coandă din București se regăsește chiar pe primele locuri în acest clasament, iar pasagerii spun că acestă locație că „poartă încă amprenta anilor 1960”. Locul patru îi revine Aeroportului Henri Coandă (București, România). ”Scor general: 6,03 / 10. Cel mai mare aeroport al României, care a deservit aproape 7 milioane de pasageri în 2021, are scoruri scăzute la toate cele trei criterii. Un pasager afirmă că personalul este „oarecum agresiv” și neprietenos. Un alt pasager spune că aeroportul poartă încă amprenta anilor 1960”.

Unii dintre cei care interacționaeză cu călătorii, aflați în flux continuu, mereu un du-te vino, sunt jandarmii de pe aeroport. Jandarmeria Română, PR-ul, a scris despre ei, într-o postare pe pagina lor de socializare, unde stă scris și astăzi, așa: ”Când ne întoarcem în țară, sunt primii pe care îi auzim spunându-ne: „Bine ați venit acasă!”. Prietenia lor și căldura, pe care le oferă tuturor celor care trec granițele României, ne demonstrează că frontierele nu sunt decât simple delimitări geografice și nu bariere ale umanității”. Comentariile oamenilor simplii nu au întârziat să apară.

”Pe mine ultima dată m-au întâmpinat cu un călduros “pe aici bă, nu vezi ca acolo e închis”, răspunde un ”abonat” al aeroportului cu pricina.

Stai, e de la noi, din România? Mah, sigur n-ați greșit vameșii? Ai noștri n-au zis niciodată asta! Vă raportez pentru „feic niuz”, așa mi s-au adresat mie”, spune alt călător, cu veselie.

În imagine apar doi jandarmi, tineri și frumoși, plasați la o poartă de intrare spre pista aeroportului, despre care un internaut nu poate să nu comenteze: ”citind comentariile oamenilor, înteleg ca în mod clar postarea este doar despre cei 2 din poză, care într-adevar par prietenoși. Pare că puțini călători s-au întalnit cu acești 2 jandarmi până acum”. Dacă ar fi să ne gândim la rezultatul studiului, nu putem să nu ne întrebăm, era doar PR?

Despre ospitalitatea la intrarea la noi în țară, de acestă dată cu mașina, povestește și  un alt călător român: ”Când intru în România, doar eu și prietena mea în mașină, predau actele la control, nu primesc răspuns la „bună ziua” și se uită distinsul la documente, se uită la noi doi în mașină, îmi rostește numele complet și apoi ne întreabă „cine este Raul Racoțea?” Până și ungurii dau dovadă de mai mult respect pentru români”.

Dar, după cum știm, ”orice pom are uscăturile lui”, deci nu putem generaliza. Nemaivorbind că apar și alte motive, precum stresul, oboseala, frica de pandemie, că doar am trecut prin ea…

La polul opus, cel mai bun aeroport din lume a fost desemnat Aeroportul Internațional Qatar, cu 8,39/10.

Foto: pixabay