Lifestyle

Aeronave, arme, ochelari de noapte „made in USA”: noul cufăr de război al talibanilor. Care este bilanțul

Aeronave, arme, ochelari de noapte „made in USA”: noul cufăr de război al talibanilor. Care este bilanțul

În urmă cu aproximativ o lună, ministerul apărării din Afganistan a postat pe rețelele sociale fotografii cu șapte elicoptere noi care soseau în Kabul livrate de Statele Unite.

„Vor continua să vadă un ritm constant de acest tip de sprijin, în viitor”, a declarat secretarul apărării SUA Lloyd Austin reporterilor câteva zile mai târziu la Pentagon.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, talibanii au capturat cea mai mare parte a țării, precum și orice arme și echipamente lăsate în urmă de forțele afgane care fugeau.

„Tot ceea ce nu a fost distrus este al talibanilor acum”, a declarat pentru Reuters un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Actualii și foștii oficiali americani spun că există îngrijorarea că arme ar putea fi folosite pentru a ucide civili. Totodată ar putea fi confiscate de alte grupuri militante precum Statul Islamic pentru a ataca interesele SUA în regiune sau, chiar pot fi predate unor adversari, inclusiv China și Rusia.

Oficialii au declarat că lansarea de atacuri aeriene împotriva echipamentelor mai mari, cum ar fi elicopterele, nu a fost exclusă, dar există îngrijorare care ar putea contracara talibanii într-un moment în care obiectivul principal al Statelor Unite este evacuarea oamenilor.

Un alt oficial a spus că, deși nu există încă numere definitive, evaluarea actuală a informațiilor a fost că talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvees din SUA și până la 40 de elicoptere, inclusiv UH-60 Black Hawks, elicoptere de atac scout. , și dronele militare ScanEagle.

„Am văzut deja luptători talibani înarmați cu arme fabricate de SUA pe care i-au confiscat de la forțele afgane. Acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații noștri”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, membru în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților SUA.

Statele Unite au acordat armatei afgane aproximativ 28 de miliarde de dolari în materiale

Viteza cu care talibanii au străbătut Afganistanul amintește de militanții Statului Islamic care au luat arme furnizate de SUA de la forțele irakiene care au oferit o rezistență slabă în 2014.

Între 2002 și 2017, Statele Unite au acordat armatei afgane aproximativ 28 de miliarde de dolari înmateriale. Între acestea, arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă și chiar și mici drone pentru colectarea informațiilor.

Luptători taliban in Kabul, Afghanistan. Foto: Reuters

Dar aeronave precum elicopterele Blackhawk au fost cel mai vizibil semn al asistenței militare americane. Acestea ar fi trebuit să fie cel mai mare avantaj al armatei afgane față de talibani.

Între 2003 și 2016, Statele Unite au furnizat forțelor afgane 208 de avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO).

În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost cele mai utile pentru piloții afgani pentru a scăpa de talibani.

Între 2003 și 2016, Statele Unite au furnizat forțelor afgane 208 de avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO).

Unul dintre oficialii americani a spus că între 40 și 50 de aeronave au aterizat în Uzbekistan  pilotate de către piloții afgani care căutau refugiu. Chiar înainte de a prelua puterea la Kabul în weekend, talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloților.

Unele aeronave erau în Statele Unite pentru întreținere și vor rămâne acolo. Cele aflate în drum spre forțele afgane vor fi folosite în schimb de armata SUA pentru a ajuta la evacuarea din Kabul.

Actualii și foștii oficiali spun că, deși sunt îngrijorați de faptul că talibanii au acces la elicoptere, aeronavele necesită întreținere frecventă și multe sunt prea complicate pentru a zbura fără o pregătire avansată.

„În mod ironic, faptul că echipamentul nostru se defectează atât de des este un element salvator acum”, a spus un alt oficial.

Unele aeronave vor semăna mai degrabă a trofee

Generalul, în retragere, Joseph Votel, care a supravegheat operațiunile militare ale SUA în Afganistan în calitate de șef al Comandamentului central al SUA din 2016 până în 2019, a declarat că majoritatea componentelor hardware de ultimă generație capturate de talibani, inclusiv aeronavele, nu sunt echipate cu tehnologie sensibilă din SUA.

„În unele cazuri, unele dintre acestea vor semăna mai degrabă a trofee”, a spus Votel

Dar există o îngrijorare imediată cu privire la unele dintre armele și echipamentele mai ușor de utilizat, cum ar fi ochelarii de vedere nocturnă.

Din 2003, Statele Unite au furnizat forțelor afgane cel puțin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puști de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicații și 16.000 de dispozitive de vedere nocturnă.

 

„Capacitatea de a opera noaptea este un factor extrem de important”, a declarat pentru Reuters un asistent al Congresului.

Votel și alții au spus că armele mici confiscate de insurgenți, cum ar fi mitraliere, mortare, precum și piese de artilerie, inclusiv obuziere, ar putea oferi talibanilor un avantaj împotriva oricărei rezistențe care ar putea apărea în centrele istorice anti-talibane, cum ar fi Valea Panjshir, la nord-est de Kabul.

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca majoritatea armelor să fie folosite chiar de talibani.  Este mult prea devreme pentru a spune ce intenționează să facă talibanii, inclusiv să împărtășească echipamentul cu state rivale precum China.

 

Andrew Small, expert chinez în politică externă la Fondul german Marshall din Statele Unite, a declarat că talibanii ar putea acorda Beijingului accesul la orice armă americană pe care ar putea să o controleze acum.

Unul dintre oficialii americani a spus că nu este probabil ca China să câștige mult, deoarece Beijingul are probabil deja acces la arme și echipamente. Unul dintre oficialii americani a spus că Beijingul are probabil deja acces la arme și echipamente.

Andrew Small, expert chinez în politică externă la Fondul german Marshall din Statele Unite, a declarat că talibanii ar putea acorda Beijingului accesul la orice armă americană pe care ar putea să o controleze acum.

Situația, spun experții, arată că Statele Unite au nevoie de o modalitate mai bună de monitorizare a echipamentelor pe care le oferă aliaților.

„Ar fi putut face mult mai mult pentru a se asigura că aceste aprovizionări către forțele afgane au fost atent monitorizate și inventariate.  Dar a trecut timpul pentru ca aceste eforturi să aibă vreun impact în Afganistan”, a declarat Justine Fleischner de la Conflict Armament Research din Marea Britanie.