Gândaci, viermi, molii… Câți dintre noi am avea curajul să încercăm așa ceva? Sunt puțini oameni în stare să treacă la un astfel de meniu deși, cei care au făcut-o deja, au spus că merită încercat.
Populația globului a crescut, mâncarea a devenit insuficientă și singura soluție este să consumăm, măcar din când în când, insecte, viermi, lăcuste, etc. Prima insectă care a fost declarată comestibilă în Europa au fost viermii de făină care, spun specialiștii, au gust de pui și sunt o bogăție de fibre și proteine.
Meniu distribuit la 100 de copii din Olanda
Majorității consumatorilor însă nu le surâde deloc ideea și consideră aceste preparate dezgustătoare. Pe de altă parte însă, copiii olandezi au început să fie hrăniți cu viermi. Până acum, acest meniu a fost distribuit la 100 de școli primare din provincia Overijssel.
La școala Octopus din Zwolle, de exemplu, copiii au fost extrem de reticenți când au văzut viermii în fața ochilor, dar când au gustat, au declarat că ar avea gust de nuci. Iar guvernul dorește să-i învețe pe copii să se obișnuiască cu gustul viermilor și al gândacilor, dar fermele să fie închise.
Experiență alimentară pentru copii
Potrivit rtvoost.nl, această experiență alimentară face parte dintr-un proiect didactic privind alimentele sănătoase și durabile. Iar dacă micuții se vor obișnui cu acest produse, cu siguranță proiectul va avea viitor. Dar elevii nu au primit doar viermi de făină, ci și fasole lupin și alte insecte. „Taste Mission Adventurous Proteins”, este parte a campaniei Săptămâna alimentară olandeză a fermierilor și horticultorilor.
Strugurii de mare, o altă delicatesă
La rândul lor, cercetătorii germani de la Universitatea din Bremen și de la Centrul de Studii Marine Tropicale din Lepzig, citați de Algal Research, susțin o delicatesă culinară cu totul ieșită din comun. Strugurii de mare consideră că sunt o nebunie culinară. Nu au sâmburi, sunt plini de antioxidanți, vitamina C, beta-caroten și nu afectează silueta.
Ce sunt strugurii de mare? Niște alge, pe numele lor științific Caulerpa lentillifera le zice care, se spune că deja în Asia fac furori. Mai mult, se vorbește și despre începerea comercializării a melcilor marini, Babylonia aerolata.