O surprinzătoare ieșire în decorul zilei de 1 Mai a avut-o fostul premier al României, Adrian Năstase. Nu a vorbit despre tradiționalii mici și nici despre distracțiile de la malul mării ale tinerilor, evenimente obișnuite și când PSD era la putere.
Adrian Năstase, mai tare ca Iulia Albu. Fostul premier s-a orientat spre moda politicienior importanți și le-a analizat ținutele
De 1 Mai, Ziua Muncii, Adrian Năstase și-a îndreptat ochiul critic către modă. Către moda politicienilor, cu predilecție. Într-un text scris pe blogul personal, demnitarul recunoscut ca un simbol al eleganței a analizat ținuta unor politicieni români și străini, așa cum face Iulia Albu la tv cu vedetele din showbiz. Despre tineri e de părere că au înlocuit Ziua Internațională a Muncii cu o zi de distracție. O opinie ușor de combătut fiindcă și în vremea tinereții sale, 1 Mai ceaușist tot o zi de distracție era după momentul defilării prin fața camarilei comuniste. Micii și berea, petrecerile din discoteci seara, tot distracție se numea.
Interesante sunt, însă, analizele asupra stilului vestimentar a premierului Bulgariei, Florin Cîțu, Putin și Zelenski.
Cu cravată sau fără, cum trebuie să fie mânecile și cât de „cool” sunt tricourile militare
„Astazi este 1 Mai – Ziua internationala a Muncii – care si-a pierdut complet semnificatia initiala. Ea devine, tot mai mult, pentru unii tineri, o zi a distractiei neingradite, hranita cu prafuri albe, alcool si muzica electronica trap (si in viitor si galop). Pentru a-l cita pe Denis de Rougemont, „decaderea unei societati incepe atunci cand ne intrebam ‘ce se va intampla?’, in loc sa ne intrebam ‘ce putem sa facem’?.
Tendintele in moda masculina, la nivelul liderilor politici, s-au schimbat in ultimii ani.
Iata, spre exemplu, premierul Bulgariei a venit la conferinta de presa de la Palatul Victoria cu camasa deschisa la gat si si cu cravata atarnand. Probabil ca aceasta este noua „postura” cool. Imi aduc aminte de eleganta fostului premier bulgar, Simeon de Saxa Cobourg-Gotha dar asta era, probabil, o tinuta depasita.
Sigur, uneori te poti adapta la ambianta. Florin Citu, presedintele Senatului, in Romania nu poarta cravata dar cand pleaca in SUA pentru a se intalni cu un consilier al unui senator american, isi pune cravata. Iti pui cravata in functie de gradul de respect pentru interlocutori. Daca este nevoie, iti sufleci si manecile ca sa arati cat mai popular.
Un exemplu de constanta il reprezinta Putin. Manecile de la haina ii ajung pana la jumatatea palmei, depasind marginea camasii. Pare cumva ca se agata de ele.
Evident, la moda sunt hainele militare, incluzand tricouri stretch la baza gatului, pe modelul Zelenschi. Aceste tricouri, in diferite culori, sunt folosite si de moderatorii unor televiziuni, pe sub veste care se inchid la un nasture deasupra buricului.
In ceea ce priveste discursurile, avem moda americana – folosirea de catre vorbitor a doua promptere laterale, moda NATO – gesturi sus/jos, simultane, cu ambele maini, moda franceza – miscarea permanenta a capului, moda romaneasca – „ambuscade” ale jurnalistilor pe holurile parlamentului, cu politicieni care incearca sa se salveze”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.