Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, subliniază că România a evitat recesiunea în acest an. El afirmă că situația economică a fost previzibilă încă din anul precedent.
„Situația este complicată și se știa, s-a anunțat de anul trecut. S-a spus că situația în 2023 va fi mai complicată decât în 2022, dar suntem departe de a fi în risc de recesiune”, a declarat ministrul.
Am evitat recesiunea
Câciu a mai adăugat că în primul semestru al anului curent, economia României a înregistrat o creștere. Chiar dacă creșterea a fost mai mică decât cea din anul anterior, este totuși o veste pozitivă.
În contrast, alte state europene se confruntă cu recesiunea. Adrian Câciu menționează că negocierile sunt pe ordinea de zi, deoarece România dorește să câștige timp pentru a face față problemelor economice. Ministrul a salutat, de asemenea, recunoașterea eforturilor României de către președinta Comisiei Europene.
„Nu ajungem în recesiune, și negocierile vor fi, hai să nu le numim un succes, că până la urmă te duci să obții un spațiu de timp, pentru că te-ai confruntat cu o serie de probleme. Reprezintă o normalitate, o recunoaștere a unei realități. Pe care Comisia a recunoscut-o. Și președinta CE recunoaște efortul României în această regiune, făcută în ultimii doi ani de zile. Eu spun că se va acorda această păsuire pentru România, dintr-un motiv foarte simplu. După 2021, a apărut o inflație istorică. Nu numai în România, ci în toată Europa”, a declarat ministrul, conform digi24.ro.
Adrian Câciu a abordat și problema inflației
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat și impactul inflației istorice în Europa, care a avut un efect semnificativ asupra economiilor statelor membre. Când România a intrat în procedura de deficit excesiv, Comisia Europeană a suspendat clauzele referitoare la această procedură.
„Deficitul s-a stabilizat, și-l felicit pe ministru (Marcel Boloș, n.red.), e colegul meu de guvern, a reușit să țină cheltuielile sub control. Asta a dus la o stabilizare a deficitului și și la un trend mult mai temperat”, a concluzionat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Deficitul s-a stabilizat, iar colegul meu de guvern, ministrul Marcel Boloș, merită felicitări pentru controlul cheltuielilor. Aceasta a contribuit la stabilizarea deficitului și la un trend mai moderat”, a conchis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În concordanță cu declarațiile lui Adrian Câciu, situația economică din Europa este fragilă. Germania a intrat în recesiune în luna mai a acestui an, pentru prima dată de la debutul pandemiei. Economia germană s-a contractat cu 0,3% în primul trimestru, după o scădere de 0,5% în ultimul trimestru al anului precedent. Analizele arată că o stagnare ar fi fost preferabilă decât o contractare pentru economia germană, potrivit Digi.