Unii răsuflă ușurați, în timp ce alții au, încă, nostalgia trecutului. Luni, 30 mai 2022, presa americană scria că, în sfârșit, la New York s-a încheiat perioada de eliminare a cabinelor telefonice publice, campanie care s-a derulat foarte greu, cu multe piedici ivite pe parcursul drumului.
Adio telefoane stradale! Ultimele bucăți au fost ridicate. Istoria cabinelor telefonice, la New York Times
Smartphone-uri, gadget-uri, laptop-uri … Cine mai are nevoie, în anul 2022, de telefoane publice? Nimeni, așa au răspuns autoritățile americane, în momentul în care au luat decizia de a desființa toate cabinele telefonice stadale, în New York. Și lung și anevoios s-a dovedit drumul, de la vorbe, până la fapte. Procesul în sine de demolare, traficul agomerat, viața citadină, urbană, adăugând și opoziția celor din vechea generație, care împiedicau, la propriu, dezmembrarea ”căsuțelor” care cândva au fost de un real ajutor și chiar bucurie pentru ei, pentru viața lor, a celor dragi și nu numai.
Cine nu își amintește câte poate face o astfel de cabină de telefon… Te poți refugia de ploaie, poți îmbrățișa persoana iubită, spațiul asigurând confort și intimitate, sau poți da telefonul de urgență, dacă ai de chemat pe cineva în ajutor. Vă amintiți întrebarea ”ai cumva o fisă?” Prin anii 1980, lucrătorii Băncii Naționale a României descopereau, frecvent, în săculeții cu bani, adunați de prin cabinele telefonice, monede contrafăcute, pentru că se găsiseră și aici oameni ingenioși care să le ”fabrice”.
Istoria telefonului stradal din New York este obiectul reportajului de luni, 30 mai 2022, în ziarul New York Times. Ca și noi, jurnaliștii de acolo, s-au gândit să enumere care au fost beneficiile telefonului, de-a lungul timpului și până astăzi.
Pe măsură ce efortul de a elimina telefoanele publice din New York s-a încheiat săptămâna aceasta, o parte recognoscibilă a vieții și peisajului orașului a devenit puțin mai mult decât o amintire. Privind înapoi, la ziua de naștere a telefonului cu plată, din New York, am căutat în arhiva foto a New York Times pentru a găsi umilul, dar omniprezentul telefon public..cândva, demult, dar parcă mai ieri. Așa începe reportajul New York Times.
Secvențe din istoria telefoanelor publice americane
Este ușor să uităm astăzi că telefoanele publice au fost cândva esențiale în viața de zi cu zi a newyorkezilor. În 1978, un telefon public din stația Penn Station din New York era cel mai aglomerat din țară, cu o rată medie de preluare de 5.500 de ori pe lună.
Scanarea ziarelor vechi în căutare de povești despre telefoanele publice din New York va scoate la iveală relatări despre copii orfani, urgențe medicale, acte de șantaj, animale de la grădina zoologică abandonate și furate, portofele pierdute și portofele găsite.
Chiar și filmele de la Hollywood, de-a lungul timpului, au redat imagini cu telefoanele stradale, în diferitele lor forme, de la cabinele deschise, unde trei oameni puteau vorbi unul lângă altul, până la cele alocate unui singur vorbitor. Un film clasic din 1966, despre doi cimpanzei furați, începe astfel: „Tarzan și Jane au fost găsiți într-o cabină telefonică din Brooklyn, ieri dimineață”, titrează aceeași publicație americană.
Te refugiai de frig în ele, când era zăpadă, reprezentau o ascunzătoare potrivită pentru cei amenințați cu arme, ceea ce se întâmplă destul de des în SUA. Au fost vandalizate sau și-au exprimat creativitatea artiștii de grafitti, de-a lungul timpului, toate aceste imagini fiind surprinse de ochii vigilenți ai presei din New York.
Dar toate țin de domeniul trecutului. Acum nu mai sunt deloc, au fost eliminate definitiv și irevocabil, semn că o nouă era a început. Panourile uriașe cu leduri, spațiile cu wi-fi gratuit, acesta sunt normalitatea zilei de astăzi, cu care, vrem nu vrem, trebuie să ne obișnuim.
Foto: pixabay/dcnews