Parlamentarii americani au ordonat Pentagonului să anuleze mandatul privind vaccinul Covid-19, ca parte a proiectului de lege privind cheltuielile de apărare pentru 2023, în valoare de 858 de miliarde de dolari, adoptat joi de Senat.
Articolul – în temeiul căruia Pentagonul afirmă că peste 8.000 de militari au fost concediați pentru refuzul de a se conforma – a fost eliminat în ciuda obiecțiilor președintelui american Joe Biden și ale secretarului apărării Lloyd Austin, într-o victorie pentru republicanii care au încercat să pună capăt acestei obligativități.
În timp ce diverse alte măsuri americane menite să frâneze răspândirea Covid-19 au fost anterior relaxate sau eliminate, cerința de vaccinare a Pentagonului a rămas pe motiv că proteja sănătatea și pregătirea personalului militar.
Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2023 – care a fost adoptată anterior de Camera Reprezentanților și care trebuie încă semnată de Biden – îi cere acum secretarului apărării să pună capăt acestei măsuri.
Casa Albă a sprijinit opoziția lui Austin față de abrogarea articolului, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a avea câștig de cauză în Congres.
Republicanii, care au insistat asupra faptului că diverse măsuri de prevenire a Covid-19 încalcă libertatea personală, au făcut presiuni pentru eliminarea acestui articol și amenințaseră că vor bloca proiectul de lege dacă acesta nu ridică cerința de vaccinare.
Un grup de senatori republicani a cerut, într-o scrisoare de la sfârșitul lunii noiembrie, ca articolul respectiv să fie eliminat și ca acei militari care au fost îndepărtați din forțele armate să fie reintegrați.
Respectivul articol a „ruinat mijloacele de trai ale bărbaților și femeilor care au servit cu onoare țara noastră”, au scris ei, argumentând, de asemenea, că îndepărtarea trupelor din armată într-un moment în care aceasta se luptă cu recrutarea este dăunătoare.
O propunere a senatorilor republicani – care ar fi interzis impunerea unui nou articol al Pentagonului fără aprobarea Congresului și ar fi cerut reintegrarea cu plata retroactivă a personalului concediat în baza celui actual – nu a primit voturile necesare joi.
NDAA lasă la latitudinea Pentagonului, care a refuzat să comenteze legislația înainte de adoptarea acesteia, decizia privind o eventuală reintegrare a militarilor concediați în baza articolului în cauză.
„Departamentele militare au capacitatea de a lua în considerare cererile de reintegrare a militarilor care au fost separați anterior pentru că au refuzat vaccinul”, se arată într-o expunere de motive care însoțește NDAA.
Reprezentantul republican Kevin McCarthy, care încearcă să devină președinte al Camerei Reprezentanților, a susținut că acest articol a afectat recrutarea – o afirmație pusă la îndoială de Pentagon.
Austin a declarat că „nu a văzut niciun fel de date concrete care să lege în mod direct restricția Covid a articolului de un efect asupra recrutării”.
Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că „pare să aibă un impact foarte mic asupra recrutării” și că eliminarea acestui articol „ar avea un impact asupra pregătirii forței”. Singh a mai spus că majoritatea respondenților la un sondaj, care se întinde din ianuarie până în septembrie 2022, au declarat că articolul respectiv nu a schimbat probabilitatea ca ei să ia în considerare posibilitatea de a se înrola în armată.
Generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină al SUA, a declarat că a afectat recrutarea în unele zone ale țării, dând vina pe „mituri și credințe greșite” și apărând păstrarea articolului ca fiind „esențial pentru a ne asigura că ne putem face treabă”.