Actual

Adio mașini vechi. Zero emisii înseamnă zero motoare diesel și benzină, din 2035

„Green Deal”

De astăzi începe numerotarea zilelor și anilor care au mai rămas până la implementarea deciziei luate joi, 9 mai 2022, de Parlamentul European. Adio mașini vechi, bun venit noi autovehicule.

Adio mașini vechi. Zero emisii înseamnă zero motoare diesel și benzină, din 2035

Parlamentul European a votat propunerea care prevede reducerea la ZERO a emisiilor de carbon ale autoturismelor și vehiculelor comerciale ușoare noi, din UE, în 2035.

Urmează etapa de negociere cu statele membre pentru implementare. Cel mai dificil pas în adoptarea pachetului legislativ care prevede o reducere a emisiilor de CO2 ale autoturismelor noi și a vehiculelor comerciale ușoare (LCV) noi, până în 2035, a fost adoptat de Parlamentul European cu 339 de voturi pentru, 249 împotrivă și 24 de abțineri.

Pachetul Fit for 55, cum se numește setul de măsuri, a fost prezentat de Comisia Europeană încă din luna iulie 2021, acesta având ca scop revizuirea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și vehiculele utilitare ușoare noi.

Propunerea este justificată prin obiectivele climatice ale UE, preconizate pentru anii 2030-2050. Au fost discutate beneficiile cetățenilor prin introducerea pe scară largă a vehiculelor cu emisii zero (o mai bună calitate a aerului, economii de energie și costuri mai mici pentru deținerea unui vehicul). Totodată s-a menționat faptul că se dorește stimularea găsirii a noi metode inovative, în domeniul tehnologiilor cu emisii zero.

Prin adoptarea noilor standarde, creăm claritate pentru industria autovehiculelor și stimulăm inovarea și investițiile pentru producătorii de automobile. În plus, achiziționarea și conducerea de autoturisme cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori. Sunt fericit că Parlamentul a susținut revizuirea ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și reducerea cu 100% a emisiilor pentru 3035, ceea ce este esențial pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050”, a declarat raportorul Jan Huitema.

Începând cu 2035 mașinile de astăzi devin istorie. Transportul a fost sursa a circa un sfert din totalul de emisii de CO2 din UE în 2019. Dintre acestea, 71,7% au provenit din transportul rutier, conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, publicat pe site-ul Parlamentului European.

Foto: pixabay