Lifestyle

Adeverinţe care atestau în fals vaccinarea efectivă în județul Alba. Ce s-a întâmplat

Adeverinţe care atestau în fals vaccinarea efectivă în județul Alba. Ce s-a întâmplat

Poliţiştii din Alba au reţinut, joi, un medic din Cluj-Napoca. Medicul este suspectat de fals. Se pare că ar fi eliberat mai multe adeverinţe care atestau în fals vaccinarea efectivă la centrul de vaccinare din Ocna Mureş a mai multor persoane care nu au fost imunizate în locaţia respectivă, scrie Agerpres.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au efectuat, joi, două percheziţii domiciliare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Perchezițiile au fost făcute în judeţul Cluj, la persoane bănuite de fals informatic.

”Din cercetări a rezultat că, la data de 28 iunie a.c., o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidenţă a vaccinărilor al unui centru din judeţul Alba şi ar fi eliberat mai multe adeverinţe care atestau în fals vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare a mai multor persoane care nu au fost vaccinate în locaţia respectivă. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi indisponibilizate bunuri în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost folosite în activitatea infracţională, respectiv un telefon mobil, un laptop şi o unitate de calculator”, se menţionează într-un comunicat transmis de IPJ Alba.

În același timp au fost citate şi audiate zece persoane.

„Faţă de o tânără, de 26 de ani, din Cluj-Napoca, judeţul Cluj, a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de mâine, 6 august, să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale”, precizează IPJ Alba.

Conform unor surse judiciare, tânăra este medic colaborator la centrul de vaccinare din oraşul Ocna Mureş.

Se fac cercetări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals

„Reamintim că începând din data de 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce va facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic. Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie. Precizăm că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică, într-o modalitate operativă. Falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, se precizează într-un comunicat de presă.