Social

Adevărulm ascuns provoacă alergii. Rețelele sociale au un aport masiv la acest fenomen

Adevărulm ascuns provoacă alergii. Rețelele sociale au un aport masiv la acest fenomen

Adevărulm ascuns provoacă alergii. Rețelele sociale au un aport masiv la acest fenomen

Cu toții suntem influențați de rețelele de socializare. Iar ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă, trebuie să trecem dincolo de o viziune simplistă asupra modului în care funcționează opiniile și deciziile noastre. „Măsurile de carantină și izolare socială sunt cea mai bună strategie pentru controlul pandemiei și într-o măsură și mai scăzută că impozitarea prin cota unică este politica fiscală optimă”, spune antropologul Radu Umbreș.

Un nou documentar face senzație pe Netflix. Social Dilema ne arată cum niște „oameni invizibili” aflați înspatele ecranului telefonului mobil ce lucrează 24/24 ne manipulează viața.

Documentarul Social Dilemma transmite mesaje îngrijorătoare privind soarta noastră, mai ales că vin din partea unor oameni care au avut acces la lumea invizibilă care acum „ne controlează” destinele.

Rețelele de socializare ne „fură” timpul, banii și, în ultimă instanță, viața

Oameni care au construit această lume invizibilă s-au întors în mijlocul nostru, după ce și-au dat seama ce au făcut, și încearcă să ne trezească din hipnoză. Realizatorii au stat de vorbă cu oameni profesioniști, de la ingineri, softiști, până la IT-iști care au pus bazele celor mai mari rețele socialeFacebook – și care au asistat la transformarea acestora din instrumente nevinovate de socializare în mașinării diabolice, care ne „fură” timpul, banii și, în ultimă instanță, viața, potrivit digi24.ro.

Nivelul de control pe care rețelele sociale l-au căpătat asupra noastră îi face pe intervievații din documetar să vorbească despre posibilitatea izbucnirii unor războaie civile sau despre destrămarea democrațiilor.

„Suntem influențați. Că să înțelegem mai bine ce se întâmplă, trebuie să trecem dincolo de o viziune simplistă asupra modului în care funcționează opiniile și deciziile noastre. Suntem atașați în grade diferite de opiniile noastre. Cred cu tărie că Pământul este plat, însă cred în măsură ceva mai scăzută că măsurile de carantină și izolare socială sunt cea mai bună strategie pentru controlul pandemiei și într-o măsură și mai scăzută că impozitarea prin cota unică este politica fiscală optimă”, spune antropologul Radu Umbreș.

Umbreș spune că problema pe care o ridică documentarul sunt algoritmii care ne creează conținuturi care nu ne provoacă cu puncte de vedere diferite.

„ Ecosistemul informațional creat de social media poate duce la bule în care suntem hrăniți cu opinii similare cu cele ale noastre, nu ajung la noi informații diferite, care să conteste ceea ce considerăm că este sigur adevărat.

Se poate ajunge la un război civil sau distrugerea democrației? E democrația în pericol, așa cum se afirmă în cadrul documentarului?

„E prea hazardat să spunem că social media și noile tehnologii vor duce, de unele singure, la război civil sau distrugerea democrației. Sunt atâția alți factori care duc la polarizare, cum ar fi creșterea inegalității sociale, monopolizarea puterii politice de către grupuri de interese, transformarea diferențelor culturale în identități tribale, lipsa de transparență a deciziilor politice și așa mai departe. Ne putem uita în istorie și vom vedea nenumărate războaie civile și destrămări ale democrației care nu au fost determinate de schimbări tehnologice, ci de procese sociale de adâncime”, mai spune antropologul Radu Umbreș.

Care este soluția? Să evităm pe cei care apelează la emoțiile noastre și pe cei care spun că știu foarte bine cum stau lucrurile.

Radu Umbreș recomandă oamenilor să își întărească spiritul critic așa cum ne întărim sistemul imunitar: prin expunere. Cărțile sunt salvarea Planetei de acești oameni invizibili care ne influnțează atât de mult viețile.

Iar persoanele care aparțin altor comunități sociale sau politice, să încerce să asculte de persoanele care au dreptate sau măcar se uită la lucruri pe care noi le ignorăm. „Dacă ne vom proteja prin izolarea în bule epistemice, vom dezvolta alergie la orice ne este străin, chiar dacă asta implică și o alergie la adevăr”, a spus Umbreș pentru sursa citată.