Lifestyle

Adevărul despre vitamina C. De ce este esențială şi cât de grav este dacă avem deficit

Adevărul despre vitamina C. De ce este esențială şi cât de grav este dacă avem deficit

Vitamina C este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători, în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.

Vitamina C are mai multe roluri in organism, insa cel mai important este in imunitate.
Această vitamină ajuta la functionarea normala a sistemului imunitarprin actiunea asupra acidului nucleic al virusului ce patrunde în organism. Acest antioxidant puternic luptă împotriva bacteriilor până ce acestea sunt distruse.

Vitamina C o puteți lua și din alimente. Nu doar citricele conțin vitamina C, ci și ardeiul gras roșu, măceșe, coacăz negru, ardei iuți, lămâi, căpșuni, spanac, etc.

Norma de vitamina C zilnică recomandată pentru bărbați este de 90 mg, iar pentru femei 75 mg. OMS recomandă consumul a 400 gr. legume sau fructe, nu veți mai avea carențe de vitamina C.

Conopida

Un buchet mediu de conopidă are 127, 7 miligrame de vitamina C. Mai mult, este alimentul ideal pentru cei care ţin dietă, având doar 66 de calorii.

Vitamina C întăreşte sistemul imunitar, asigură refacerea pielii şi a celulelor moarte, precum și la reducerea colesterolului.

Pentru a evita probeme apărute din cauza deficienţelor, specialiştii recomandă consumul a peste 90 de miligrame de vitamina C pe zi în cazul bărbaţilor şi 75 de miligrame pentru femei.

Ardeiul gras

Ardeiul gras roșu este o sursă de vitamina C. Un singur ardei conține 340 mg. Pe lângă această vitamină, ardeiul gras este bogat în fibre, vitamina A și B6, calciu, potasiu și agneziu. Mai mult, această legumă are un conținut redus de calorii.

Ardeiul iute

Ardeiul iute este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Câteva dintre cele mai importante proprietăți terapeutice oferite de acesta sunt:

  • ameliorarea inflamațiilor – acesta are proprietăți anti-inflamatorii iar consumul regulat de ardei iute poate preveni artrita.
  • ameliorarea durerii – ardeiul iute poate reduce durerile provocate de artrită, psoriazis și neuropatie diabetică.
  • îmbunătățirea sănătății cardiovasculare – ardeiul iute poate reduce colesterolul și nivelul de trigliceride, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Cei care consumă ardei iute din abundență au șanse mult mai scăzute de a dezvolta boli de inimă și tromboză.
  • îmbunătățirea digestiei – ardeiul iute stimulează apetitul și îmbunătățește digestia. Astfel, alimentele care sunt digerate bine oferă organismului nutrienții necesari și energie.
  • întărirea imunității – ardeiul iute are un conținut ridicat de betacaroten și provitamina A care poate oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C și A, esențiale pentru prevenirea infecțiilor.
  • prevenirea cancerului de prostată – capsaicina, substanța găsită în ardeii iuți, distruge în mod eficient celulele canceroase. Se recomandă administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru prevenirea cancerului de prostată.
  • stimularea procesului de slăbire – consumul de ardei iute crește termogeneza – procesul prin care corpul uman generează căldură și arde calorii în mod suplimentar.
  • prevenirea ulcerului de stomac – este dovedit faptul că ardeiul iute nu cauzează ulcer de stomac ci din contră previne apariția lui datorită faptului că distruge bacteriile nocive și stimulează secreția de sucuri gastrice.
  • prevenirea diabetului de tip 2 – consumat în mod regulat, ardeiul iute poate reduce nevoia organismului de secreție a insulinei, astfel reducându-se nivelul glucozei din sânge.
  • scăderea tensiunii arteriale – ardeiul iute poate avea efecte benefice asupra sistemului circulator, fiind considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea hipertensiunii arteriale.

Un ardei iute conține aproximativ 200 mg de vitamina C, A, K, B6 și altele.

Coacăz negru

Coacăzul negru conține taninuri, rutozid, vitamina C, urme de ulei volatil de culoare verde (până la 0,2%) format din carburi terpenice. Fructele conțin cca 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B, acizi organici (citric, malic), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, terpene, flavonoide (miricetol, cvercetol, carnferol), pectine, calciu, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP.

Căpșunile

Căpșunile crude conțin 91% apă, 8% carbohidrați , 1% proteine. O cantitate de referință de 100 de grame de căpșuni furnizează 33 de kilocalorii , este o sursă bogată de vitamina C (71% din valoarea zilnică , DV), o sursă bună de mangan (18% DV) și oferă alte câteva vitamine și minerale dietetice în cantități mici. Semințele căpșunilor conțin o cantitate modestă de acizi grași nesaturați esențiali în uleiul de achenă.

Lămâia

Sucul, care are proprietăți antiseptice datorită pH-ului scăzut, este utilizat de la produse de prim ajutor până la tratamente împotriva durerii de gât.

Având o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturală. Deasemeni, cu un conținut puternic de antioxidanți naturali (flavonoide), se presupune că putea juca un rol împotriva bolilor degenerative ale creierului, ca Alzheimer.