Adevarul despre SOIA. Specialistii atentioneaza ca, atunci cand au in compozitie prea multe E-uri, produsele din soia devin periculoase. Soia este un aliment foarte sanatos atunci cand este preparat corect!
Blamata pe vremea comunismului, soia este de fapt unul dintre alimentele recomandate de specialistii in nutritie in perioadele de post si nu numai. Soia contine o cantitate dubla de proteine fata de carne. Tocmai din acest motiv, consumul de soia ar trebui sa fie limitat la cateva linguri pe zi. „Proteinele, in comparatie cu grasimile, nu se depoziteaza sub piele. Surplusul de proteine se metabolizeaza la nivelul rinichilor”, afirma medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.
Expertii ne atrag atentia ca putem consuma fara niciun risc atat soia nemodificata, cat si modificata genetic. „Prelucrata corect, soia este intr-adevar un aliment-medicament”, apreciaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Contine o substanta periculoasa
Una dintre cele mai complete leguminoase, foarte asemanatoare cu fasolea, soia are o serie de principii nutritive bune, dar numai dupa prelucrare.
Soia cruda (sub forma de boabe) are in compozitie substante daunatoare sanatatii care nu se anihileaza decat dupa prepararea corespunzatoare.
Adevarul despre SOIA. „Contine o substanta periculoasa pentru rinichi si ficat sau zaharuri flatulente care ne baloneaza si ne dau gaze (ca fasolea)”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Soia cruda contine antienzime care nu pot fi digerate in organismul nostru. „Cruda, ea nu poate fi digerata. Prin prelucrare, antienzimele se distrug, soia putand fi asimilata”, adauga endocrinologul Virgiliu Stroescu.
Procesul de prelucrare corect presupune fierbere si fermentare. Cum firmele specializate cunosc cel mai bine tehnica de prelucrare, profesorul Mencinicopschi recomanda mai degraba soia semipreparata din comert decat soia boabe pe care am putea-o prepara noi acasa.