Adevărul despre sarea IODATĂ. Conf. univ. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, a vorbit pentru DCnews despre beneficiile sării iodate, cât și despre faptul că această măsură a fost implementată în România pentru a eradica o boală endocrină.
„Din specialitatea dvs., îmi aduc aminte că în anii `90 a fost o campanie de succes, cu sarea iodată. Nu se mai vorbeşte astăzi despre ea, a fost acceptată, dar atunci existau reticenţe în populaţie. S-a implicat UNICEF, iar campaniile au avut succes, campanii de promovare a folosirii sării iodate pentru tratarea unei boli endocrine”, a precizat Val Vâlcu.
„Îmi place să spun că iodarea sării este politica publică în sănătate cu cel mai mare succes la nivel naţional. A fost implementată încă din 1954 la Institutul Naţional de Endocrinologie, se regăseşte într-o hotărâre de Guvern care impune obligativitatea iodării sării încă din salină. Rezultate se văd cu ochiul liber, pentru că prin iodarea universală a sării am reuşit să eradicăm cretinismul endemic, o afecţiune redutabilă cu consecinţe pe termen lung atât pentru cei care suferă de această afecţiune cât şi pentru aparţinători. E un model de politică publică ce poate fi aplicat la nivel naţional. Campaniile de presă care au revenit sau repetat pe parcursul anilor nu au făcut decât să crească încrederea populaţiei în această metodă simplă şi foarte eficient de a preveni o problemă cronică a ţării noastre, deficitul geoclimatic de iod”, a punctat conf.univ. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, pentru DCNews.
Cu ceva timp în urmă, Mihaela Bilic, medicul nutriționist, spunea că sare nu trebuie eliminată din alimenație și ideea că îmbolnăvește este cât se poate de greșită.
“Nu eliminați sarea din alimentație, doar excesul de sare!
Doar persoanele care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să mănânce fără sare și asta exclusiv sub control medical. Evitarea excesului de sare se recomandă și în caz de hipertensiune, obezitate, diabet, ca măsură adecvată unui stil de viață sănătos.
Mihaela Bilic spulberă toate miturile: Doar că ce să vezi, slăbitul cu 10% din greutatea corporală, practicarea sportului în mod regulat, eliminarea alcoolului și tutunului scad tensiunea arterială mai eficient decât mâncarea fără sare.
Trebuie știut că numai 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare. Ba mai mult, la seniori mâncarea fără sare este contraindicată, ea duce la scăderea apetitului și la denutriție. În caz de caniculă o dietă fără sare crește riscul de deshidratare și hipotensiune, sarea fiind elementul care ține apa în celule/organism.
Pentru a evita excesul de sare trebuie doar să renunțăm la solnița de pe masă. Sarea este prezentă în mod natural în majoritatea alimentele și există în cantitate mare în toate produsele procesate. Mezelurile, brânzeturile, murăturile, cerealele de mic dejun, conservele, mâncarea semipreparată și produsele de ronțăit sunt pline de sare. Până și pâinea este o sursă de sare.
Sarea înseamnă gust, iar o mâncare nesărată te face să te simți bolnav. Însă ideea ca sarea îmbolnăvește este greșită! Sarea este vitală pentru organism, doar excesul de sare trebuie evitat.
P. S. Pentru legume, cea mai gustoasă formă de sare este brânza/parmezanul sau măslinele”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.