Pepenele verde este unul dintre fructul preferat de români. Puţină lume ştie însă ce se întâmplă cu cei care consumă prea mult sau dacă îl combini cu pâine sau brânză.
Pepenele verde conține peste 95% apă, ne ajută să avem o siluetă de vis. Beneficiile pe care le aduce sănătății sunt uimitoare. În plus, acest delicios fruct mâncat în exces poate duce la tulburări digestive, creșterea explozivă a glicemie, boli hepatice, probleme renale.
O cantitate mare consumată de pepene poate duce la creșterea explozivă a glicemiei, motiv pentru care persoanele diabetice ar trebui să îl consume cu moderație.
Mai mult, după o masă copioasă compusă din carne grasă, prăjeli, dulciuri și alcool, experții în nutriție nu recomandă consumare acestui fruct. Ficatul tău va avea de suferit.
Dacă bei prea multă apă și mai mănânci și pepene verde, s-ar putea să te confrunți cu probleme renale. Atunci când organismul este plin de apă, nivelul de sodiu din organism scade mult, iar această combinație duce la umflarea picioarelor, senzație de oboseală și rinichi suprasolicitați.
Pepenele este o sursă importantă de potasiu, mineral cu importante funcții în organism: menține echilibrul electrolitic, protejând inima, oasele și mușchii, potrivit csid.ro.
Totuși, când corpul omului are prea mult potasiu, pot apărea probleme la inimă, cum ar fi aritmiile sau bradicardia.
Ce cantitate de pepene este recomandat?
Specialiștii recomandă că nu se depășească 150 de grame de zahăr pe zi, iar 100 de grame de pepene verde consumat conține 6 grame de zahăr.
Un alt sfat important de le specialiști: nu combina niciodată pepene cu brânză sau pâine. Acest lucru va încetini digestia și va crește aciditatea gastrică. Vor apărea dureri de burtă, gust acru și urinări dese.
Ce beneficii aduce sănătății o porție de pepene verde?
Crește rezistența organismului. Vitamina C din pepene îmbunătățește sistemul imunitar, menținând integritatea celulelor. Enzimele implicate în formarea colagenului nu pot funcționa fără vitamina C. În plus, având mult potasiu, acesta reglează activitatea nervilor și a mușchilor și determină gradul și frecvența cu care se contractă mușchii.
Conține citrulina – un aminoacid care se găsește în coajă și care are rolul de ajuta la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. Cu alte cuvinte, reduce stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.
Este extrem de sărac în grăsimi. Dar are un nivel crescut de antioxidanți fiind astfel aliatul perfect în lupta cu radicalii liberi.
Are un conținut mare de potasiu și ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi și dizolvarea acestora prin reducerea concentrației de acid uric din sânge. De asemenea, are un conținut mare de apă ceea ce îl face diuretic excelent. Mai mult, deoarece are numai 30 de calorii pe suta de grame, pepenele nu are cum să îngrașe.
Sunt studii care arată că cei care consumă pepene foarte des își vor diminua crizele de astm.
Colina este altă substanță importantă care se află în pepenele roșu și care este implicată în procesul mișcărilor musculare, în procesele cognitive. Dar poate să combată și insomnia. Mai mult, se pare că această substanță poate chiar îndepărta inflamațiile cronice.
Pepenele roșu este ideal pentru ten deoarece are vitamina A, un nutrient necesar pentru producția de sebum care ajută la hidratarea părului.
Pepenele ajută în tratamentul anumitor infecții ale organismului, inclusiv în inflamațiile articulațiilor. De aceea, consumul de pepene contribuie la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită.
O serie de studii arată că pepenele fiind bogat în antioxidanți și vitamine are un rol esențial în prevenirea anumitor forme de cancer. Mai exact, cancerul de sân, colorectal, de prostată.
Este foarte bun atunci când vrei să faci o cură de detoxifiere a întregului organism.