Adevărul despre carnea de porc. Celebru nutriționist. „La porc totul e bun”.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mihaela Bilic susține că, în ciuda a ceea ce se vehiculează în ultimul timp în media, carnea de porc e cea mai sănătoasă carne. Bilic susține că, pentru consum, carnea de porc este mai bună decât carnea de vită.
„Dpdv nutritiv carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă. Însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii.
Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit. Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%.”
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați. 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măslin. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea. De aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.”
Nutriționistul ne îndeamnă să consumăm carne de porc. Cu moderație, bineînțeles, aducându-ne aminte că nu degeaba există vorba din popor „porcu-i frate cu românul”. Și că „la porc totul e bun, de la vârfurile urechilor până la vârful cozii”.
”Renunțați la uleiul alimentar și slăbiți sănătos”
Mihaela Bilic susține, de asemenea, că dacă vreți să slăbiți în mod sănătos, trebuie să urmați câteva reguli simple. Cel mai important sfat pe care îl oferă celebra nutriționistul, este acela de a renunța la uleiul alimentar.
„Avem în tradițiile culinare uleiul ca ingredient obligatoriu, în orice preparat. Totul începe cu „se pune ulei în cratiță”. La 100cal/lingură pot să vă spun că obiceiul ăsta ne „costă” silueta. Vă provoc la o încercare: renunțați o lună la sticla de ulei de gătit şi descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lăsați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit!”
Mihaela Bilic susține, de asemenea, necesitatea de a ne reîntoarce la mâncarea gătită în casă.
„Nimic nu se compară cu mâncarea gătită, când vine vorba de preparate echilibrate și sănătoase. Orice ai mânca, gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeală pe pâine din frigider, are volum mic și multe calorii.
Orice poți mânca rece în picioare, în mașină sau pe canapea la televizor îngrașă mai tare decât o farfurie de ciorbă sau de tocăniță. Pentru cei care vor să slăbească, există chiar recomandarea să nu aibă la îndemână decât mâncarea care trebuie gătită/încălzită/mâncată cu tacâmuri. Dar și gătitul ăsta poate fi o capcană, dacă nu suntem atenți la ulei”, a mai spus nutriționistul.