Este destul de comun să găsiți mucegai în produse, în special în alimente precum pâinea sau fructele. Deși a fi în contact cu mucegaiul, adică consumul de alimente mucegăite, nu este o senzație plăcută și nici nu este periculos decât dacă avem o alergie sau un sistem imunitar slăbit din anumite motive.
În cele mai multe cazuri, nici nu vom observa sau putem avea disconfort stomacal sau intestinal. Chiar si asa, recomandarea este sa eviti sa mananci ceva cu mucegai si sa arunci intreaga mancare afectata, fie ca este vorba despre o paine sau o bucata de fruct.
Motivul este că mucegaiul pe care îl vedem este doar vârful aisbergului, partea vizibilă a ciupercii pe care o poate conține mâncarea și care se răspândește rapid prin hrană prin hifele invizibile, mai ales în alimentele moi sau lichide.
În unele cazuri, precum alimente (cum ar fi cârnați, morcovi…), puteți elimina partea afectată, plus un centimetru de marjă, și profitați de restul produsului.
Brânza
Brânza necesită o secțiune proprie, deoarece în funcție de tipul și consistența acesteia este mai bine să o aruncăm întreagă sau putem lua o parte din ea.
Dacă este vorba de brânzeturi moi sau proaspete, nu trebuie să ne îndoim, trebuie aruncate mereu întregi. Este cazul, de exemplu, al oricărui tip de brânză precum Burgos, smântână, brânză de vaci, mozzarella sau ricotta. De asemenea, în cazul în care brânza este rasă, care tinde să se contamineze rapid.
Pâinea este un aliment foarte sensibil la apariția mucegaiului.
Și brânzeturile care au deja mucegai?
Sunt brânzeturi care au deja mucegai, dar asta le caracterizează, le dă aromă și savoare. Și este că brânzeturile precum blue, cabrales, roquefort, brie sau camembert au în mod natural mucegai, deci nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Pe lângă faptul că este un „mucegai controlat”, mucegaiul prezent în aceste brânzeturi este de obicei Penicillum, care este un tip bun de mucegai. De fapt, este cea care a dat naștere cunoscutei peniciline, cel mai faimos antibiotic din lume.
