În România, campania de vaccinare anti-COVID este în plină desfășurare, iar până în momentul de față, mai multe țări au deja un procent consistent de persoane imunizate împotriva coronavirusului. Acest lucru ne face să ne gândim că pandemia sau măsurile de relaxare s-ar putea să se termine în curând.
Se pare că experții nu au vești tocmai bune. Răzvan Cherecheș, specialistul în sănătate publică, ne spune în ce condiții putem vorbi de valul trei al pandemiei, având în vedere că au scăzut foarte mult cazurile de infecție cu SARS CoV-2.
”Nu avem o explicație clară. De ce scade numărul de cazuri? Avem o serie de explicații posibile, faptul că populația a devenit mai compliantă și aplică măsurile de protecție mai bine, faptul că populația a înțeles mai bine care este dinamica virusului, poate un comportament de distanțare, care a ajuns să facă parte a structurii sociale.
În momentul de față, nu suntem într-un al treilea val. De fapt, suntem tot în valul 2. Valurile au de a face cu sezonalitatea virusurilor respiratorii. Acum se termină sezonul în care virusurile respiratorii, din cauză că noi stăm mult timp în casă, respirăm unii peste alții în interior, ăsta e sezonul virusurilor respiratorii. Deci ăsta am putea să îl declarăm un val. Și valul următor ar purtea fi în toamna următoare, când din nou intrăm în case”, a declarat Răzvan Cherecheș, pentru Antena 3.
Exclus ca întreaga campanie de vaccinare să fie finalizată până la sosirea valului 3
Octavian Jurma este de părere că nu este posibil ca întreaga campanie de vaccinare să se termine înainte de sosirea valului 3 al pandemiei. Cercetătorul ne explică și cum ar arăta valul trei comparativ cu celelalte două.
”Din păcate, avem o lecție foarte clară dată de Marea Britanie, care are toate circumstanțele să funcționeze ca poveste de prevenire, care să ne împiedice să repetăm greșelile lor. Valul, acolo, a debutat abrupt, cam la patru luni după prima detecție. La noi, aceasta a fost în ianuarie.
Vedem că, deja, prevalența acestei tulpini, ritmul în care a locuit tulpina veche în numărul de cazuri detectate, a crescut vertiginos, mai repede decât ne-am așteptat. Acesta val este mai abrupt decât creșterea care a avut loc în valul doi, cel puțin așa arată profilul în Marea Britanie și vine pe o perioadă de care s-a considerat că s-a ajuns cam la un vârf cu măsurătoarea. Deci, a fost un vârf, a început să fie o scădere, și imediat după sărbătorile de iarnă s-a dublat în doar două săptămâni numărul de cazuri. Deci creșterea s-ar putea să fie extrem de rapidă, și să ne ia prin surprindere.
Campania de vaccinare poate să împiedice un eventual val 4, pentru că, vedem că profilul COVID este foarte diferit față de ultima pandemie cu cele trei valuri care au fost atunci și vedem că, mai ales datorită măsurilor foarte diferite luate de la o țară la alta, fiecare țară are propriul profil de pandemie”, susține Octavian Jurma. potrivit Antena3.