Un expert german a calificat acvariul care a explodat în hotelul Radisson Blue din Berlin drept o „bombă cu ceas” pe care toată lumea ar fi trebuit să o prevadă, anterior producerii tragediei unde au pierit mai mult de 1500 de pești.
Un expert german a calificat acvariul care a explodat la Berlin drept o „bombă cu ceas” care putea fi prevăzută. Unde sunt acum peștișorii răniți, care au scăpat cu viață
Hermann Schuranm, fostul proprietar al Schuran Seawater Equipment, spune că nu este surprins de faptul că uriașul rezervor a explodat.
Expertul în construcția de instalații similare a declarat că ar fi trebuit să se spună clar că acvariul nu va dura la nesfârșit, având în general o durată de viață 25 de ani, dar nu mai mult. Cu toate acestea, structura a explodat în cele din urmă, după doar 19 ani.
Specialistul susține că i s-a cerut o ofertă pentru a reconstrui acvariul, dar a refuzat să o facă, spunând că era prea mare și că nu putea garanta cât va dura.
Schuranm dă vina pe cei care au construit-o, spunând că ar fi trebuit să fie inspectată o dată la doi ani: „În caz contrar, este vorba de neglijență”. El a adăugat că nu știe ce proces a fost folosit pentru a consolida structura, dar dacă nu a fost pregătită corespunzător, iar acest lucru este foarte scump, atunci ar fi dus la fisuri în sticlă.
Contractul stipulează că trebuie să existe inspecții regulate, dar nu este specificată nicio frecvență. „Acel Aquadom ar fi trebuit să fie încălzit la 80 de grade cu un cuptor după construcție și apoi din nou după renovare. Acest lucru este foarte scump, dar este posibil”. Dacă nu se întâmplă acest lucru, spune el, se pot produce fisuri de tensiune în sticlă.
Sticla s-a fisurat aruncând un milion de litri de apă și 1.500 de pești în holul hotelului.
Radisson fish tank explosion in Berlin. We live next door and our building shook! Very scary. @dwnews @cnnbrk @RadissonBlu pic.twitter.com/UgZTaTUcFP
— Marielle Tierney (@TierneyMarielle) December 16, 2022
Cei mai mulţi dintre peştii salvaţi din uriaşul acvariu se simt bine în circumstanţele date, au anunţat reprezentanţii Grădinii Zoologice din Berlin, care au preluat în grija lor exemplarele supravieţuitoare, potrivit Agerpres.
„Unele exemplare au suferit răni externe la nivelul pielii în urma acelui accident, iar noi încercăm să le vindecăm terapeutic prin băi dezinfectante”, a declarat un purtător de cuvânt de la Zoo Berlin, miercuri, 21 decembrie 2022.
Aproximativ 200 de vieţuitoare au fost aduse la grădina zoologică berlineză pe parcursul weekendului trecut, inclusiv 40 de peşti de apă sărată, precum tilapia, chirurg-regal, peşte-Picasso şi liliac-teira. Aceste exemplare sunt găzduite în acvarii de carantină, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt.
Şapte dintre peştii aduşi la Zoo Berlin de la acvariul AquaDom au murit deja din cauza rănilor suferite în urma exploziei.