Avocata Silvia Uscov, unul dintre apărătorii fostului ministru Elena Udrea, susține că primul dosar în care instanțele judecătorești din România nu au respectat o decizie a Curții Constituționale a României a fost dosarul clientei sale. În opinia sa, există o grupare – „comando” – de magistrați care „acționează concentrat și concertat” pentru a înlătura Curtea Constituțională.
Acuzații teribile ale avocatei Silvia Uscov: în cazul Elenei Udrea există o „grupare–comando” de magistrați care „acționează concentrat și concertat”
Avocata Elenei Udrea acuză judecătorii de la anumite instanțe că, prin deciziile de condamnare pe care le pronunță în anumite dosare, în special ale unor politicieni, subminează statul de drept. Avocata Silvia Uscov a comentat inițiativa Judecătoriei Câmpina care a întrebat Curtea de Justiție a UE dacă să țină cont de deciziile CCR privind prescripția. În opinia sa, există o „grupare – comando” – de magistrați care „acționează concentrat și concertat” pentru a înlătura Curtea Constituțională.
Avocatul Silvia Uscov a avut o reacție la inițiativa magistraților de la Judecătoria Câmpina care au solicitat Curții de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile Curții Constituționale privind prescripția. Judecătorii au solicitat clarificări, în temeiul art. 267 alin. (3) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.
„Principiul supremației dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că permite instanțelor judecătoreşti naționale de drept comun să lase neaplicate din oficiu deciziile curții constituționale naționale prin care, coroborat cu pasivitatea/inacţiunea puterii legiuitoare (Parlamentul) de a se conforma jurisprudenței rezultate din deciziile menționate şi de a pune de acord prin legiferare prevederile declarate neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei, se poate crea o normă penală care are efect înlăturarea răspunderii penale a făptuitorilor prin restrângerea efectelor prescripţiei răspunderii penale şi un mecanism efectiv de impunitate sistemică a oricăror fapte ce constituie infracțiuni, indiferent de natura şi gravitatea acestora, prin închiderea procedurilor judiciare, dacă ele consideră că această jurisprudență este contrară art. 3 alin. (2) din Tratatul Uniunii Europene, art. 67 alin. (1) şi (4) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene sau Deciziei 2006/928”, se arată în solicitarea de clarificare a judecătorilor din Câmpina.
În replică, Silvia Uscov, unul dintre avocații care o reprezintă pe Elena Udrea, a afirmat că primul dosar în care instanțele nu au respectat o decizie a Curții Constituționale a fost cel al clientei sale.
Silvia Uscov: acești judecători nu ar acționa în sprijinul legii, ci pentru a obține condamnări în anumite dosare
Apărătoarea Elenei Udrea susține că există o grupare de magistrați care ar urmări să înlăture Curtea Constituțională și deciziile acesteia din actul de justiție. Avocata susține că sunt vizate, în principal, dosarele penale în care sunt judecați politicieni sau oameni cu influență.
„Am sesizat de la prima astfel de tentativă, tot în dosarul doamnei Elena Udrea, când nu s-a aplicat decizia CCR. De aceea și este doamna Udrea în închisoare. În prezent, există un fel de comando printre magistrați care acționează concentrat și concertat. Nu știu de către cine e dirijat acest comando. Cred că din exterior, cu scopul clar de a înlătura CCR. Sunt vizate dosarele incomode”, a declarat Silvia Uscov.
Avocata Elenei Udrea a menționat că acești judecători nu ar acționa în sprijinul legii ci pentru a obține condamnări în anumite dosare. Drept care, concluzionează aceasta, se poate vorbi despre „subminarea statului de drept”.
„Acești judecători nu acționează în sprijinul legii. Pentru că vor ca anumite dosare să se soldeze cu condamnări, fac tot posibilul, inclusiv încearcă subminarea statului. După ce s-a încercat în dosarul Udrea, mă așteptam ca, de la o instanță mică și la o persoană care nu este publică să vină o astfel de cerere. Se încearcă să ajungă în boxa acuzaților anumite persoane, în special oameni politici”, a declarat avocata Silvia Uscov, la Realitatea Plus.
Silvia Uscov spune că şi în cazul lui Lucian Duță condamnarea s-a făcut prin nerespectarea deciziilor de la Curtea Constituțională. Nu este o decizie conformă cu interpretarea legii penale și a CCR. „Aici este vorba de subminarea statului de drept”.
Gruparea despre care vorbește avocata Uscov este formată din trei asociații de judecători și magistrați, care au intervenit în viața publică în timpul protestelor #rezist sau când se puneau în discuție dosarele cam fără probe ale unor politicieni sau oameni de afaceri. Ele sunt Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asocaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, semnatare a scrisorii adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedintelui Comisiei Europene Vera Jourova şi comisarului european pentru Justiţiei Didier Reynders. Această petiție o puteți citi integral aici.