International

Acord important între Israel și Iordania. Cele două state vor schimba „apa pentru energie”

Liderii Israel și Iordania Sursa foto Reuters
Sursa foto Reuters

Iordania se confruntă cu un deficit sever de apă, care a fost exacerbat de secetă și de căldura toridă. Săptămâna trecută, Israelul și Iordania au semnat o scrisoare de intenție la Abu Dhabi pentru un așa-numit proiect „apă contra energie”, în cadrul căruia Iordania va construi o fermă solară masivă în deșert care va genera energie curată ce va fi vândută Israelului în schimbul apei desalinizate.

„Acesta va fi exemplul emblematic al relațiilor bilaterale și, de asemenea, al integrării israeliene în regiune”, a declarat Oded Eran, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională cu sediul la Tel Aviv și fost ambasador israelian în Iordania.

„Responsabilitatea de a furniza apă este o responsabilitate internațională, iar comunitatea internațională trebuie să își asume această responsabilitate”, a declarat doctorul  Duraid al-Mahasneh, expert în domeniul apei.

Planul există din 2021

Ideea a fost anunțată pentru prima dată în 2021, când Iordania plănuia să exporte 600 de megawați de energie solară din deșertul său sudic către Israel. În schimb, Israelul urma să furnizeze regatului cu deficit de apă 200 de milioane de metri cubi de apă desalinizată din Marea Mediterană.

„Acest lucru se folosește în mod clar de avantajele energetice ale Iordaniei și Israelului, în sensul apropierii cantităților de apă care pot fi puse la dispoziție prin desalinizare pe partea israeliană și a suprafețelor mari care pot fi folosite în Iordania pentru a produce energie solară”, a explicat Eran.

Se așteaptă ca acordul să fie semnat în timpul conferinței COP28 privind clima, care va avea loc la Dubai la sfârșitul anului. Proiectul va fi finanțat de Emiratele Arabe Unite. „Cred că este absolut necesar, pentru a asigura sursa financiară pentru un astfel de proiect, să fie implicate Emiratele Arabe Unite pentru a asigura succesul acestuia”, a declarat Eran.

Proiectul a fost aspru criticat de experții în domeniul apei și energiei din Iordania, precum și de activiștii politici.

Iordania este lipsită de apă

Expertul în domeniul apei, doctor Duraid al-Mahasneh, a declarat pentru The Media Line că Iordania se confruntă cu o „provocare existențială, iar această înțelegere sau acest acord va contribui la atenuarea problemei crizei de apă din Iordania, dar nu este soluția”.

Iordania, a cărei suprafață este formată în proporție de 75% din deșert arid, se confruntă cu un deficit acut de apă. Regatul se situează pe locul al doilea în topul celor mai sărace în apă din lume, unde apa pe cap de locuitor este cu 88% sub pragul internațional de sărăcie a apei de 1.000 de metri cubi pe an. Potrivit Programului de dezvoltare al ONU, Iordania dispune de doar 147 de metri cubi de apă pe persoană pe an, în timp ce resursele regenerabile de apă sunt mai mici de 130 de metri cubi pe persoană pe an.

Criza apei din Iordania este exacerbată de faptul că în această țară trăiesc, de asemenea, milioane de refugiați.

„Odată cu strămutarea palestinienilor în Iordania de două ori, în anii 1948 și 1967, și apoi cu strămutarea irakienilor, urmată de peste 1,3 milioane de refugiați sirieni în Iordania, acest lucru a pus o mare povară și presiune asupra resurselor de apă din Iordania. De unde veți lua apă pentru toți acești oameni?”, se întreabă Mahasneh.

Pentru a contribui la atenuarea crizei apei, Mahasneh spune că trebuie abordată problema refugiaților: „Responsabilitatea de a furniza apă este o responsabilitate internațională, iar comunitatea internațională trebuie să își asume această responsabilitate”.

Iordania și dependența față de Israel

Un acord de furnizare de gaze naturale din Israel către Iordania a fost încheiat de mai bine de 15 ani. Livrarea gazului a început în 2021, provocând o reacție din partea publicului și a partidelor politice cu privire la creșterea dependenței regatului de Israel. De asemenea, Iordania este deja dependentă de Israel pentru apă. În conformitate cu tratatul de pace din 1994, Iordania primește 50 de milioane de metri cubi de apă anual de la Israel, ceea ce „are repercusiuni majore asupra problemei securității apei”, potrivit lui Mahasneh.

Tot el spune că a explicat că nu este prima dată când o astfel de inițiativă este discutată între cele două țări și pune la îndoială înțelepciunea proiectului. Iordania are deja un surplus de energie regenerabilă care poate fi folosit pentru a alimenta o stație de desalinizare în orașul Aqaba, situat pe coasta Mării Roșii, a spus el.

În 2013, Iordania și Israelul au semnat un acord pentru a-și uni forțele în vederea construirii unui canal care să transporte apa de mare de la Marea Roșie la Marea Moartă. Acest proiect ar genera electricitate care ar fi folosită pentru desalinizarea apei, în timp ce arunca saramura în Marea Moartă, ajutând la stabilizarea mării care se micșorează rapid. Acest proiect ambițios a fost deocamdată amânat, dar Mahasneh spune că este soluția ideală pentru problema apei și pentru a conserva Marea Moartă, al cărei nivel de suprafață scade cu mai mult de un metru în fiecare an.

„O uzină de desalinizare a apei în Aqaba, unde apa sărată este pompată în Marea Moartă și apa potabilă livrată la Amman este ceea ce este necesar. Acest proiect va avea un beneficiu în furnizarea de apă potabilă și palestinienilor și israelienilor.”, a spus acesta

Sursele limitate de apă ale Iordaniei se epuizează

Sursele vitale de apă ale Iordaniei, ploaia și fântânile, se secătuiesc. Acest lucru este cauzat de efectele prelungite ale schimbărilor climatice, și anume seceta și temperaturile toride peste normal, care pun în pericol populația și sectorul agricol al Iordaniei. Aceasta, explică Mahasneh, este o problemă regională.

„Resursele de apă din Iordania depind inițial de apele transfrontaliere, deoarece împărțim apele care provin de la barajul Al-Wehda de pe râul al-Yarmouk din partea siriană. Ar trebui să primim aproximativ 400 de milioane de metri cubi din bazinul Yarmouk. Dar anul trecut nu am primit 30 de milioane de metri cubi”, a declarat Mahasneh, conform jpost.com.