Actual

Acești români au parcare gratuită! Te încadrezi?

Acești români au parcare gratuită! Te încadrezi?
Credit imagine: falticenionline.ro

Parcările sunt din ce în ce mai greu accesibile și mai costisitoare. Însă un proiect de lege își propune să răsplătească românii care donează sânge cu parcare gratuită timp de un an.

Astfel, un amendament la Legea 282/2005 ar putea stipula ca acei români care au donat de două ori într-un an calendaristic să beneficieze de gratuitate la parcare timp de 12 luni de la cea de-a doua donație.

„Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări”, se arată în proiectul legislativ care trebuie să treacă de camerele Parlamentului. De asemenea, Ministerul Sănătății trebuie să se asigure de fezabilitatea sa din punct de vedere logistic.

România, codașă la donații

Proiectul legislativ a fost înaintat pentru că toate statisticile plasează Romînia la coada clasamentului european atunci când vine vorba de donații. Asta în timp ce Grecia și Cipru, două țări de care suntem apropiați atât geografic, cât și cultural, se află încă din 2009 în vârful acestui clasament.

Inițiatorii proiectului de lege vorbesc la rândul lor despre acest fenomen: „datele identificate plasează România la coada statisticilor privind numărul de donatori în lume (…).

Aproximativ 4.500 de oameni donează sânge în fiecare lună în Capitală, dar ar fi nevoie de cel puţin 7.000 pentru a acoperi cererea de transfuzii de sânge. Cel puţin un milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sânge donat”.

Ce trebuie să știe viitorii donatori

Beneficiile pe care le primești în momentul de față ca donator includ: șapte tichete de masă, ziua donării liberă de la serviciu, anumite reduceri și gratuități la transportul în comun. De asemenea, profilul donatorului este unul care trebuie să respecte anumite condiții stricte. Astfel, toți cei care vor să ofere sânge trebuie să aibă o greutate de peste 50 de kilograme. În plus, ei nu trebuie să sufere de miopie forte, ori de boli cronice precum cancer, diabet, psoriazis, vitiligo sau boli de inimă. De asemenea, femeile nu pot dona dacă sunt la menstruație, sunt însărcinate sau se află încă în perioada de lăuzie.

Niciun om dornic să doneze nu poate face asta dacă a consumat alcool sau grăsimi cu 48 de ore înainte, conform informațiilor publicate de antena3.ro. Un alt element important este ca pulsul donatorului să fie constant și între parametri normali. Astfel, dacă pulsul tău nu este niciodată mai mic de 60 sau mai mare de 100, te încadrezi pentru a dona sânge.