Lifestyle

Acestea sunt alimentele care provoacă somnolență: care este motivul științific din spatele acestui fenomen?

Acestea sunt alimentele care provoacă somnolență: care este motivul științific din spatele acestui fenomen?

Nu mai este un secret pentru nimeni ca mulți oameni se simt obosiți sau adormiți după ce au mâncat. Cauzele acestui fenomen nu sunt în totalitate clare, iar cercetătorii au mai multe teorii despre acesta. Cu toate acestea, ceea ce se știe este că diferite alimente pot provoca această senzație.

Ce alimente te fac somnoros?

Aparent, unul dintre factorii care provoacă somnul după masă este producția de serotonină, care crește atunci când mănâncă, așa cum se reflectă într-un studiu publicat în mediul Nutrients.

Deși acest fenomen apare în orice caz, anumite alimente își pot crește intensitatea din diverse motive. Mai exact, explică autorii, acesta este cazul alimentelor bogate în carbohidrați și proteine.

Acest lucru, continuă ei, provine din rolul serotoninei în reglarea dispoziției și a ciclurilor de somn (nivelurile scăzute de serotonine, de exemplu, sunt în mod clar legate de tulburările depresive, așa cum este descris într-un articol publicat în Annals of the New York Academy of Sciences).

Cu toate acestea, din ecuație lipsește o altă substanță, ceea ce cunoaștem drept triptofan. Este un aminoacid care joacă roluri esențiale în producerea de proteine, formarea vitaminei B3 și în întreținerea mușchilor, enzimelor și neurotransmițătorilor. Dar, in plus, favorizeaza eliberarea de serotonina si melatonina, un alt hormon legat de reglarea somnului.

Triptofanul, ținând cont de aceste roluri în producerea și întreținerea proteinelor, este prezent în cantități abundente în multe alimente bogate în acești nutrienți, precum somonul, puiul, ouăle, spanacul, nucile, laptele, soia sau brânza.

La rândul lor, deși alimentele bogate în carbohidrați nu conțin neapărat cantități mari de triptofan, ele au particularitatea de a ajuta organismul să-l absoarbă printr-un mecanism complex care reflectă un articol publicat în Nutriție și Sănătate.

Mai exact, carbohidrații, care sunt o sursă de energie cu eliberare rapidă, determină organismul să secrete insulină pentru procesare. Insulina, la rândul ei, determină scăderea nivelurilor plasmatice ale altor aminoacizi, care concurează cu triptofanul din bariera hemato-encefalică (bariera care „filtrează” sângele care ajunge în creier, împiedicând intrarea substanțelor nocive în creier) .

Nivelurile de triptofan care ajung la creier sunt, în acest fel, mai mari atunci când se consumă carbohidrați; Odată ajuns în creier, triptofanul declanșează eliberarea de serotonină.