Social

Aceste pensii se vor impozita! Cât se taie

500 de lei datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto arhiva personala

Guvernul României se află sub presiunea de a lua o decizie crucială cu privire la pensiile speciale, în conformitate cu decizia recentă a Curții Constituționale a României (CCR). Mai precis, pensiile speciale se pot impozita.

Această decizie are implicații semnificative asupra viitoarelor finanțări din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). O decizie promptă este crucială pentru a nu pierde aproximativ 1,5 miliarde de euro din PNRR.

Pensiile speciale se vor impozita cu până la 20%

Există discuții privind introducerea unui impozit pe pensiile speciale în cuantum  de 20%. Premierul Marcel Ciolacu a menționat și posibilitatea stabilirii unui plafon pentru aceste pensii speciale.

Cu privire la impozitarea cu 20%, Marcel Ciolacu a corectat informația, afirmând că impozitul existent este de 10%, dar Ministerul Muncii a convenit cu reprezentanții Comisiei Europene să adauge încă 10%.

„Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10%. Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește presiunile asupra Guvernului, prim-ministrul României a subliniat că există numeroase persoane care au ieșit la pensie atunci când România a devenit membră NATO.

Riscăm să pierdem bani din PNRR

„Ştiţi foarte bine, practic în dictaturile comuniste nu exista contribuţie, nici la Armată, nici la Poliţie şi este incorect dacă nu am fi negociat acest plafon”, a mai precizat Ciolacu.

Cu privire la presiunea timpului, Marcel Ciolacu a menționat că Guvernul trebuie să adopte forma finală a legii cât mai curând posibil. În caz contrar, există riscul de a pierde aproximativ 1,4 miliarde de euro din următoarea tranșă a PNRR.

„Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie”, a mai arătat Ciolacu, potrivit ordinea.ro.