Tradiția spune că niciodată de Bobotează nu se vor consuma bucatele până ce atât casa cât și preparatele culinare vor fi sfințite de preoți. Dar aceste lucruri trebuie să aveți în farfurie de această mare sărbătoare.
Piftia, la loc de cinste
Din cele mai vechi timpuri de știe că de Bobotează se mănâncă piftie, un preparat care amintește de perioada gerurilor din această zi. Deliciosul preparat culinar se obține din porc, urechi, picioare și cap și, spune tradiția, trebuie așezate pe foc în ziua în care preotul intră cu botezul ca să sfințească gospodăriile.
Nu uitați de vărzare
De asemenea, pe masa de sărbătoare trebuie să fie sarmale, carne friptă și cârnați. În unele zone din țară, este nelipsit borșul de fasole albă în care se fiert colțunași mici umpluți cu ciuperci, ce au colțurile lipite sub forma unor urechiușe. Nu uitați nici de vărzare, adică plăcintele de post umplute cu varză acre, dar și plăcințele cu mac.
Lipiile amintesc de turtele făcute de Fecioara Maria
Ca și dulciuri, gospodinele pregătesc lipii, un desert făcut din aluat de cozonac, uns cu ou și smântână. Acestea amintesc de turtele făcute pentru Sfânta Fecioară Maria, în timp ce fugea în Egipt. Și tot de Bobotează, creștinii mănâncă și cozonaci și prăjituri.
Cum se prepară grâul fiert cu fructe
Un alt preparat nelipsit de pe masa de Bobotează este grâul fiert. Alegeți doar boabele cele mai bune, spălați în câteva ape și puneți la fiert. Se fierbe o cană cu grâu la trei căni cu apă.
În timpul fierberii, se pune și esență de vanilie sau rom, zahăr vanilat și zahăr, dacă vreți să aibă un gust extraordinar. După ce a fiert, se lasă la răcit, se așează pe platou sau într-un bol. Pentru un gust de savoare, se adaugă fructe proaspete sau confiate. Potrivit tradiției, cine consumă aceste produse va avea parte de belșug tot anul.