Economic

Aceste firme sunt imune la Ordonanța austerității!

Aceste firme sunt imune la Ordonanța austerității!

Măsurile de diminuare a deficitului bugetar sunt foarte aspre, atât cu cei de la stat, cât și cu sectorul privat. Se ia însă în calcul o metodă prin care companiile să fie mai puțin afectate de noile măsuri de austeritate. Printre acestea, eliminarea impozitării suplimentare pentru companiile care sunt listate la bursă.

Membrii Guvernului se tem că noile măsuri ar putea duce la dificultăți administrative pentru companiile de stat care sunt de asemenea listate. Tocmai de aceea, a apărut pe surse următoarea informație: „Guvernul ia în calcul ca, în forma finală a acestor măsuri, să fie exceptate companiile listate la bursă”.

Ce schimbări prevede Ordonanța austerității

Conform informațiilor și drafturilor care au ajuns până acum publice, guvernanții iau în calcul mai multe tăieri de la companiile de stat. În primul rând, vor să reducă numărul consilierilor cu 50%. Este vorba despre aceia care fac parte din cabinetele președintților, vicepreședinților, directorilor generali și adjuncți, precum și cabinetele directorilor de companii naționale sau multinaționale cu capital cel puțin parțial de stat. Vizate sunt și primăriile și consiliile locale.

„Dacă din aplicarea procentului de reducere cu 50% rezultă că numărul consilierilor (…) este mai mic decât unu, numărul acestora rămâne unu”, este precizat în textul ordonanței.

Există de asemenea o tendință de reducere a posturilor vacante din sistemul de stat. Se ia în calcul eliminarea a 200.000 de astfel de potențiale locuri de muncă. Pe posturile libere rămase, pot veni doar persoane care au dat concurs de angajare. De asemenea, nicio astfel de companie nu trebuie să aibă o creștere de peste 5% a membrilor personalului în urma ocupării posturilor.

Consiliile de administrație vor putea de asemenea să aibă un număr mai mare de membri, 5-7, doar în cazul în care numărul angajaților este de peste 50, iar cifra de afaceri este de cel puțin 7.300.000 de euro, se mai arată în variantele de text ale Ordonanței austerității, care urmează să intre curând în vigoare pentru a reduce deficitul bugetar.

Se schimbă și salariile

Un lucru care rămâne valabil pentru cei care lucrează la companii de stat neînregistrate la bursă este faptul că salariile vor avea o componentă fixă și o componentă variabilă. Componenta variabilă, au amintit oficiali ai Guvernului, se va acorda în funcție de îndeplinirea unor indicatori de performanță.

În plus, vor dispărea indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru acei bugetari ale căror venituri lunare depășesc pragul de 10.000 lei brut. Sunt plafonate și lefurile persoanelor care fac parte din consiliile de administrație, conform textului noii ordonanțe, mai informează Profit.ro.