Mușețelul este o plantă medicinală utilizată pe scară largă pentru tratamentul tulburărilor digestive, iritațiilor și inflamațiilor pielii și ale mucoaselor.
Utilizarea mușețelului datează din timpuri foarte vechi. Există dovezi ale utilizării sale în Egiptul antic, Grecia și Roma. Vechii egipteni l-au folosit în scopuri medicinale și ca ofrandă către Ra, zeul Soarelui, și se crede că în aceste mici flori au văzut un simbol al astro-zeului. Mușețelul este cunoscut și apreciat de mii de ani și folosit în mod tradițional ca dezinfectant, tranchilizant, împotriva crampelor menstruale și pentru a îmbunătăți digestia. A fost folosit și de celți și face parte din cele 9 plante sacre.
În Evul Mediu, era folosit pentru a amăra berea înainte ca hameiul să înceapă să fie folosit. În Franța, până în ultima perioadă, a fost folosit în anumite regiuni în vinurile medicinale: capetele de flori sunt macerate în vin, care se bea ca aperitiv pentru a deschide pofta de mâncare.
În prezent, este o plantă foarte studiată, iar monografia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o recomandă intern pentru tratamentul simptomatic al tulburărilor digestive, în principal datorită uleiului său esențial și flavonoidelor.
Mușețelul este adesea utilizat pentru digestie slabă, spasme gastro-intestinale ușoare, balonare, flatulență sau greață. De asemenea, sunt recomandate, în aplicații externe, împotriva inflamațiilor și iritațiilor pielii și a mucoaselor și în clătiri pentru afecțiuni mici ale gurii, gingiilor sau faringelui.
Cum se pregătește un ceai de plante?
Infuzia trebuie preparată turnând aproximativ 150 ml de apă clocotită peste o linguriță de capete de flori (aproximativ 3 g). Acoperiți-l și lăsați-l să se odihnească, după 5-10 minute, filtrați-l și beți-l.