În încercarea de a promova Cetatea Băniei, doi tineri artiști craioveni realizează de câțiva ani lucrări de artă stradală tridimensională.
Este vorba de Bianca Stancu și Andrei Tonița, absolvenți ai Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, care, de-a lungul anilor, s-au implicat în proiectele de artă stradală.
Ei au pictat zile în șir panouri, precum și pereți din centrul istoric al Craiovei. De asemenea, cei doi tineri au realizat o pictură 3D, pe esplanada unei parcări subterane, din centrul orașului.
“Conceptul a pornit de la un skater care se dă pe rampă și ne-am gândit să facem cumva ca pictura să fie interactivă și pentru oamenii de aici și ne-am gândit să amplasăm și un skateboard pe rampă ca oamenii să poată să se fotografieze. Lucrarea este realizată în culori acrilice și peste ea vom da un strat de ulei pe bază de rășină”, a explicat Bianca Stancu.
Totodată, tinerii artiști au însemnat și un loc pentru craioveni, de unde aceștia se pot fotografia alături de pictură.
Potrivit Biancăi Stancu, “este locul în care se vede cel mai bine 3D, prin aparatul foto de pe telefonul mobil”.
În proiectul lor, tinerii artiști craioveni sunt sprijiniți de către reprezentanții Casei de Cultură “Traian Demetrescu” din Bănie.
În acest context, Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură “Traian Demetrescu” , a precizat: “Este un proiect inedit, un proiect interactiv care promovează turismul cultural. Este dedicat utilizării telefonului mobil și de aici a și pornit ideea. Această comunicare continuă și digitală poate fi și creativă. Ne dorim ca prin acești artiști care realizează lucrările să promovăm cât mai mult imaginea municipiului Craiova, pentru că este un oraș care merită să fie vizitat”.
Craiovenii, impresionați de pictura tridimensională
“În Craiova am mai făcut o pictură, pe calcan (n.r. – peretele exterior al unei clădiri), tot în colaborare cu Casa de Cultură, care este lângă un restaurant și a fost făcută în 2015. Am mai făcut și alte lucrări în colaborare cu Primăria, cum ar fi gardul Europa de la Agronomie și căsuțele de electricitate din centrul vechi”, a spus Andrei Tonița.
Andrei Toniţa a terminat Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, apoi Facultatea de Artă Sacră Bucureşti. Licențiat în Arte Plastice, Andrei s-a întors în Craiova şi, iată-l acum concentrat asupra unei picturi din care, cu bruma noastră de imaginaţie, distingem vag ce ar putea fi.
Colaborare cu autoritățile locale
Pentru că are, indiscutabil, talent, Andrei a fost cooptat de autorităţile locale să decoreze, din proprie imaginaţie, cutiile inestetice care protejează reţelele electrice. În acest context, Andrei a precizat:
- „Tema a fost dată de către primărie pentru a se potrivi în arhitectura de secolul 19 care este aici. Folosesc spray-uri, markere şi puţină vopsea lavabilă. Aici o să predomine griurile colorate”.
- „Nu este prima pictură stradală pe care o fac, le-am făcut şi pe celălalte din centru vechi, împreună cu colegii mei”.
Cei doi artiști craioveni speră să găsească, pe lângă susținerea autorităților locale, și sprijin din partea agenților economici pentru realizarea proiectelor culturale viitoare.
În decembrie 2020, potrivit celor declarate de Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, pe Facebook, Primăria Craiova, prin intermediul Casei de Cultură Traian Demetrescu, a demarat proiectul „Artă stradală, pictură în aer liber”.
În perioada 02 – 15 decembrie 2020, artiștii plastici craioveni Andrei Tonița și Bianca Stancu au creat picturi murale, reluând colaborarea cu municipalitatea, după ce, în urmă cu câțiva ani, au înfrumusețat cutiile de gaze din zona centrală a orașului și calcanul de pe strada Lipscani.
Astfel, cei doi artiști (Andrei Tonița și Bianca Stancu) în decembrie 2020 au făcut din pereții unui gang situat în centrul orașului o replică a teraselor din perioada interbelică a Băniei. Mai exact, artiștii au redat în două picturi murale atmosfera relaxată dintre cele două războaie mondiale, aducând aerul aristocratic de odinioară în blocul situat între străzile Theodor Aman și Olteț, străpuns de culoarul devenit galerie de artă. Proiectul celor doi craioveni a început pe 2 decembrie 2020, iar în 15 decembrie 2020 s-a finalizat.
În perioada iulie-septembrie 2022, Andrei și Bianca au realizat încă o opera stradală de excepție, respectiv au dat o nouă înfățișare Teatrului de Păpuși Colibri de pe Calea București din Craiova, clădirea devenind astfel o adevărată operă de artă.
În acest caz, artiștii au folosit o tehnică murală realistă, iar desenul ne poartă cu gândul spre povestea „Alice în Țara Minunilor”.
În data de 20 iulie 2022 a fost finalizat și al doilea perete de la Teatrul de păpuși Colibri.
Iar la 1 septembrie 2022 a fost finalizată cea de-a treia fațadă a Teatrului Colibri, unde pictorii Andrei Tonița și Bianca Stancu și-au desăvârșit o lucrare complexă, inspirată din cărțile pentru copii.
În luna Mai 2022, Andrei Tonița a înfrumusețat unul dintre pereții exteriori ai Pieței Chiriac, Craiova.
La începutul lunii noiembrie 2022 Andrei Tonița și Bianca Stancu au pictat încă un calcan din centrul vechi al Craiovei, în cadrul unui proiect al Casei de Cultură Traian Demetrescu. “Superba pictură reprezintă o scenă din La belle epoque, cu aristocrați servind ceaiul la terasă”, a precizat primarul Craiovei pe Facebook.
Apoi, la sfârșitul lui noiembrie 2022, o nouă pictură murală marca “Andrei Tonița și Bianca Stancu” era gata în centrul istoric al Craiovei, respectiv o scenă din „La belle epoque”, pe peretele lateral al unei clădiri din centrul municipiului.
„Andrei Tonița și Bianca Stancu au mai terminat o pictură murală în centrul istoric. Este o scena La belle epoque, cu domni și doamne la plimbare, în urmă cu 150 de ani, de când datează și clădirile craiovene din zona respectivă. Proiectul este finanțat de Primăria Craiova prin Casa de Cultură Traian Demetrescu. Felicitări artiștilor!”, a postat primarul Craiovei pe pagina sa de Facebook.
Cei doi artiști se ocupă și de școlile din Cetatea Băniei pentru a le da o altă înfățișare:
“Ne-am propus ca fiecare unitate de învățământ să aibă câte o pictură care să devină emblematică pentru aceasta, iar elevii să se simtă mândri că învață într-un spațiu nu doar complet renovat și utilat cu aparatură modernă și mobilier nou, dar și cu un specific aparte”, scria Lia Olguța Vasilescu în data de 14.11.2021.
Scurtă biografie a lui Andrei Tonița
“M-am născut în Craiova în anul 1993. La bază sunt pictor și muralist, dar în ultima perioada am început să experimentez și cu designul grafic. Recent am început să cercetez și să aplic diferite stiluri din vasta istorie a designului grafic. Câteva proiecte recente pe care le-am realizat sunt cele de pictură murală în colaborare cu diverse instituții publice.
Subiectele principale și constante pe care le abordez pe partea de pictură sunt critica socio-politică și istorică/prezentă sau de factură psihico-analitică. Pe partea de design graphic și murală încerc să mă adaptez mediului înconjurător și să creez tematici cât mai familiare umanului, nu foarte agresive, echilibrate și interesante estetic”, a spus, Andrei Tonița, citat de iqads.ro.