În ultima perioadă, oamenii sunt tot mai interesați de vitaminele care pot ține la distanță bolile neurologice ce apar de cele mai multe ori odată cu înaintarea în vârstă. Iată ce spune un nutriționist de la Harvard.
„Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive”
Uma Naidoo a povestit pentru CNBC că sănătatea creierului va fi păstrată dacă veți consuma complexul de vitamine B. De altfel, depresia, demența sau alte probleme de natură cerebrală sunt asociate unei deficiențe de vitamine din complexul B, în special vitamina B12.
„Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecvente decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri și nu mănâncă corespunzător”, a mărturisit și psihiatrul Rajaprabhakaran Rajarethinam.
Alimentele cele mai bogate în complexul B sunt ouăle, iaurt, somon, semințe de floarea soarelui, linte, fasole, spanac sau varză.
Beneficiile vitaminelor pentru sănătate
Specialiștii susțin că există opt vitamine, fiecare având virtuțiile sale pentru sănătate. Esențială pentru buna funcționare a celulelor și pentru metabolismul nutrienților este vitamina B1 sau tiamina.
Alimentele bogate în tiamină sunt drojdia de bere, algele marine, nucile de Macadamia, lintea, fasolea neagră, fasolea albă și varza de Bruxelles.
Vitamina B2 descompune grăsimile
În ceea ce privește vitamina B2, aceasta este de mare ajutor la dezvoltarea celulelor, producerea de energie și la descompunerea grăsimilor. Se găsește în cărnuri, spanac, ciuperci, lapte, soia, nuci și ouă.
Un excelent antioxidant care reduce inflamația este vitamina B 3. Cele mai bogate alimente sunt piept de pui, piept de curcan, carne de vită, lapte, ton, somon, linte, bulgur, orez alb, broccoli, tomate, roșii cherry, cartof dulce, cereale integrale, drojdie de bere.
Vitamina B 6 previne apariția bolilor
Printre cele mai importante vitamine în susținea creierului este B5, cunoscută sub numele de acid pantotenic, implicat în sinteza acizilor grași. Cele mai bune surse sunt ficatul de vită, ouăle, arahide, inimă de vită, păstrăv, homar, nuci uscate, avocado, somon, rodii, smochine uscate.
La rândul său, vitamina B6 previne apariția bolilor. Ea este vitamina care transformă contribuie la crearea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără cartofii, bananele, tofu, ficat de vită, nuci, curcan, vită, stafide, ceapă, pepene.
Vitamina B 9 ajută la detoxifierea celulară
În timp ce vitamina B7 reglează circuitele celulare pentru o comunicare rapidă și eficientă în întregul organism, B9 susține sistemul neurologic și ajută la detoxifierea celulară.
La rândul său, vitamina B12 este esențiala pentru formarea globulelor roșii și ADN-ului. Vitamina B7 se găsește în ficat de pui, arahide și unt de arahide, praf din ou de găină, cafea de orz. Surse mari de vitamina B9 sunt sucul de portocale, avocado, papaya, spanac verde, sparanghel, pâine albă, ficat de miel/porc/vită.
Sursă foto: newmedicine