Lifestyle

Aceasta este boala secolului! Tinerii români spun că sunt mai singuri ca niciodată

singuratatea, boala secolului Sursa foto MaraMedia.ro
Sursa foto: MaraMedia.ro

Deși tinerii din țara noastră petrec foarte mult timp conectați pe rețelele de socializare, și mulți susțin că au foarte mulți prieteni virtuali, aceștia nu reprezintă de fapt prieteni adevărați sau chiar cunoștințe din viața reală. Acest lucru este recunoscut chiar de studenții de peste tot din țară, însă sub protecția anonimatului, în cadrul forumurilor online, unde aceștia pot posta mesaje fără a le fi cunoscută identitatea.

Psihologii se declară cu adevărat îngrijorați de acest fenomen, numind această tendință o „epidemie de singurătate”, care a cuprins țara noastră. Acest lucru poate fi datorat perioadei de pandemie, care a făcut ca cetățenii să se izoleze, fie lucrând de acasă sau participând la cursuri online, iar majoritatea dintre tinerii au ales să își petreacă acel timp cu ochii blocați în ecranele telefoanelor.

Tinerii români își doresc să formeze conexiuni reale

„După ce am terminat facultatea și masterul care au fost aproape integral online, nu am niciun fel de activitate socială după muncă. Prietenii mei s-au mutat sau muncesc în străinătate, deci în România nu mai am pe nimeni. La vârsta mea am ajuns să fiu bucuroasă când merg la Lidl sau Carrefour ca să mai ies din casă, uneori vine și mama cu mine.

La muncă majoritatea oamenilor sunt de peste 40 de ani, destul de diferiți față de mine și nu manifestă nimeni interes pentru o ieșire afară (nici că aș vrea în mod special cu ei să ies). Ideea e, eu nu sunt o fire extrovertă care se bagă în seamă cu lumea fără motiv. Deci dacă activitatea nu presupune lucru în echipă sau conexiune socială, nu am curajul să mă bag în seamă”, a povestit o tânără pe unul dintre forumurile online.

Autoarea cărții „Secolul Singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane”, Noreena Hertz, de profesie economist, a explicat că unul din cinci mileniali din SUA sau Marea Britanie, și trei din cinci tineri care aparțin Generației Z suferă de așa-zisa boală a secolului, singurătatea.

Singurătate scade speranța de viață la fel de mult ca fumatul a 15 țigări pe zi

Potrivit autoarei, singurătatea aduce după sine nu doar consecințe psihice, ci și fizice. Studiile analizate de Noreena Hertz arată că riscul de a murii mai devreme din cauza singurătății este egal cu cel pe care și-l asumă fumătorii, care consumă 15 țigarete pe zi.

„La prima vedere, pare un paradox, deoarece, în teorie, suntem mai conectați ca niciodată, datorită tehnologiei. Și totuși, ne aflăm în mijlocul unei epidemii de singurătate, a cărei amploare nu poate fi subestimată. De exemplu, un milenial din cinci din Statele Unite nu are niciun prieten.

M-am uitat și pe niște date din România. Am găsit doar date despre singurătatea vârstnicilor, anume că trei din zece vârstnici din România nu au pe cine să se bazeze, nu au un singur prieten pe care să se bazeze la nevoie”, a explicat autoarea cărții.

În plus, Hertz a mai explicat că „singurătatea este o criză pentru toate generațiile, dar de fapt tinerii sunt generația cea mai singuratică. Surprinzător, cu toate că și persoanele în vârstă suferă și ele din cauza acestei probleme.

Deci, ce se întâmplă? De ce ne aflăm în mijlocul acestei crize când tehnologia ar trebui să ne apropie? Ei bine, tehnologia este, în mod clar, o parte a problemei”, potrivit RomâniaTV.