Lifestyle

„Această boală îți fură mințile”. Mărturia cutremurătoare a doi soți infectați cu coronavirus

„Această boală îți fură mințile”. Mărturia cutremurătoare a doi soți infectați cu coronavirus

„Această boală îți fură mințile”- Mărturia cutremurătoare a doi soți infectați cu coronavirus. Medicul nefrolog Mihai Ardeleanu și soția sa, universitarul Sanda-Maria Ardeleanu, au fost diagnosticați, pe 20 martie, cu noul coronavirus. Au fost spitalizați  trei săptămâni. La finele săptămânii trecute au fost externați de la spitalul din Iași, după două teste care le-au confirmat că au depășit această nemiloasă boală. Cei doi vor sta 14 zile în carantină la domiciliu.

Mihai Ardeleanu și Sanda-Maria Ardeleanu au vrut să împărtășească public chinurile prin care au trecut, „pentru ca această boală să fie luată în serios de toată lumea”. Cei doi soți din Suceava au povestit pentru monitorulsv.ro despre boala înfiorătoare și au ținut să transmită un mesaj de recunoștință către toți cei care le-au fost alături.

„Vreau să le spun oamenilor că e un lucru îngrozitor confruntarea cu COVID, iar această bătălie cu virusul este una reală. Acum ne simțim bine, sunt progrese de la o zi la alta, de la o oră la alta. Cât despre debutul bolii, acesta a fost unul abrupt, rapid. (…)

Am stat la spitalul sucevean cinci zile și am beneficiat de tot sprijinul, de toată competența medicilor, dar nouă ne dispăruse complet pofta de mâncare, dispăruse complet mirosul, gustul, eram într-o fază critică amândoi. Boala avansa galopant, odată cu deteriorarea stării generale, și s-a hotărât, de echipele medicale, să fim transferați la Iași”, a spus Sanda Maria Ardeleanu.

„Am luptat împreună, fiecare uitându-se la celălalt”

Pe 29 martie, medicul Mihai Ardeleanu a fost internat la terapie intensivă pentru cinci zile. “Au urmat două săptămâni de spitalizare. Am luptat împreună, fiecare uitându-se la celălalt. Suferința a fost dublă, dar în același timp suferința celuilalt te făcea să uiți de propria suferință.

Sunt lucruri greu de povestit, dar acum simt o obligație morală față de toți cei care au fost alături de noi de a le mulțumi și, în același timp, de a împărtăși această experiență pentru ca această boală să fie luată în serios de toată lumea. (…) Această boală îți fură mințile. Nici medicul aflat în situația de boală nu mai judecă precum un medic. În contextul acestei boli se schimbă tot”, a mărturisit profesorul universitar.

„Trebuie să-ți propui să câștigi”

“Această bătălie cu virusul este una reală, trebuie să-ți propui să câștigi. Dacă nici măcar nu ți-ai propus asta, atunci nu ai nici o șansă. Trebuie să crezi în echipa medicală și noi am crezut și ni s-a transmis un sentiment de siguranță, că se face totul la modul cât mai științific.

Boala este înfiorătoare. Am fost altcineva, o altă persoană, dar felul meu de a fi m-a ajutat să lupt și pentru mine și pentru soțul meu. Care la rândul lui a luptat cât a putut și el pentru mine. A fost încă o mare șansă pe care ne-a dat-o Dumnezeu, de a fi împreună. (…)

Vreau să le spun oamenilor că e un lucru îngrozitor confruntarea cu COVID-19. Și, poate că după momentul sentință, cel mai dur moment a fost citirea buletinului medical al fiecăruia. Dacă aș fi știut ce scrie acolo, aș mai fi lăsat să treacă mult timp până să citesc ceea ce s-a întâmplat în organismele noastre timp de lună”, a mai spus Sanda Maria Ardeleanu.

„A fost ca o înviere pentru noi”

Sanda-Maria Ardeleanu a mărturisit că foarte importantă, în această perioadă, este prevenția.  „Trebuie să schimbăm radical modul nostru de viață, de gândire, comportamentele, să respectăm această distanțare socială. Am senzația că nu toată lumea a perceput corect ce trebuie să facă și că există o oarecare lejeritate în percepția acestei boli, spunându-se că sunt și forme ușoare, că e doar o gripă”, este mesajulprofesoarei.

Chiar de Sâmbăta lui Lazăr, familia Ardeleanu s-a întors acasă. „Ne simțim de la o clipă la alta mai bine. Am văzut semnele bune și ne bucurăm. Prima noapte a fost foarte grea acasă. A doua zi a fost la fel de grea, nu aveam energiile necesare de a merge dintr-o parte în alta a casei,. Dar astăzi deja este mai bine, gândim pozitiv. Iar faptul că putem împărtăși niște experiențe gândindu-ne că putem fi de folos celorlalți ne stimulează”, a mai spus medicul Ardeleanu.

Cei doi vor sta 14 zile în carantină la domiciliu, după care vor urma parcursul firesc al recuperării.