Social

Acces mai ușor la asistență medicală! Noile schimbări intră în vigoare la 1 iulie

Acces mai ușor la asistență medicală! Noile schimbări intră în vigoare la 1 iulie
sursa foto: doctorulzilei.ro

La 26 mai, noul acord-cadru pentru asistența medicală finanțată de stat a primit aprobarea guvernului. La 1 iulie 2023, noile prevederi sunt programate să intre în vigoare. Prin extinderea pachetului de bază, noul proiect de lege încorporează legi suplimentare care vizează îmbunătățirea prevenției și sporirea accesului la asistență medicală.

Pentru a spori diagnosticarea și tratarea timpurie a bolilor cu care se confruntă românii, legea a fost modificată.

Vești bune în sistemul medical

De asemenea, numărul de analize care pot fi efectuate în ambulatoriu și cantitatea de servicii medicale care ar putea fi oferite în spitalele de zi ar urma să se extindă în baza contractului-cadru, potrivit CNAS.

Ar urma să fie stabilit un cadru legislativ care să permită diagnosticarea precoce a bolilor care influențează semnificativ starea de sănătate a populației, ca urmare a asistenței medicale de bază. În plus, sunt lansate noi instrumente cu intenția de a oferi consultații preventive adulților cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Riskogramele pentru depistarea precoce a potențialului de a dezvolta boli cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, diabet, boli cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive vor fi puse la dispoziția întregii populații cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani începând cu 1 iulie 2023.

Statul plătește analizele

În ceea ce privește screening-urile finanțate de stat, persoanele de peste 60 de ani au avantaje suplimentare. Astfel, acestea vor avea șansa de a participa la evaluări ale comportamentelor cu impact global asupra sănătății, cardiovasculare fatale, oncologice, de osteoporoză, de risc de incontinență urinară, de evaluare a sănătății mintale și de risc de demență și depresie.

Contractul-cadru prevede, de asemenea, potrivit CNAS, că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani vor beneficia de o consultație preventivă anuală începând cu 1 iulie. Acest lucru va îmbunătăți lupta împotriva bolilor. Asigurații vor putea să apeleze gratuit la o mai mare varietate de studii paraclinice, grație recomandărilor medicilor de familie.

Noile reguli introduse de contractul-cadru vor cuprinde, pentru prima dată în istorie, plata în funcție de performanță. Cea mai mare parte a bugetului FNUASS va fi dedicată creșterii acesteia, deoarece medicina de familie este domeniul de performanță inițial.

Atât creșterea pachetelor de servicii de diagnosticare, cât și extinderea pachetelor de tratament prin adăugarea de servicii medicale suplimentare sporesc asistența medicală ambulatorie.

În plus, a fost stabilit un cadru de reglementare pentru a îmbunătăți accesul persoanelor asigurate la terapia fizică și de reabilitare în ambulatoriu. De la 1 iulie, fiecare furnizor al acestor servicii va trebui să mențină un program de 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână, potrivit RomaniaTV.