Un judecător de la Tribunalul Giurgiu l-a achitat cunoscutul medic Mircea Beuran, în dosarul unde procurorul DNA l-a acuzat de luare de mită, ulterior fiind reținut timp de 24 de ore pe cazul dat.
Abuzul DNA împotriva medicului chirurg Mircea Beuran, recunoscut de instanță. Doctorul este nevinovat, dar numele terfelit rămâne
Joi, 17 noiembrie 2022, judecatorul Andrei Buliga de la Tribunalul Giurgiu l-a achitat pe profesorul chirug Mircea Beuran în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, care prevede că: „fapta nu există”.
Soluția din prima instanță a fost dispusă în dosarul în care procurorul DNA Marius Daniel Pata l-a reținut pentru 24 de ore pe dr. Mirecea Beuran, în 2020, trimițându-l apoi în judecată pentru o așa-zisă mită constând în 10.000 de euro și o cutie de 35 de lei, potrivit media de specialitate.
Prin urmare, abuzul comis de DNA împotriva medicului chirurg Mircea Beuran a fost dovedit în instanță. Beuran a fost achitat în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. un caz care a făcut multă vâlvă în România la vreme respectivă.
„În baza art. 395 alin. 5 C.p.p., rap. la art. 16 lit. a C.p.p., achită pe inculpatul BEURAN MIRCEA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Constată că inculpatul Beuran Mircea a fost reținut pe o perioadă de 24 ore, începând de la data de 13.02.2020, ora 20:00, până la data de 14.02.2020, ora 20:00 și arestat la domiciliu de la data de 14.02.2020 până la data de 12.03.2020.
Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit…”
Acesta este un fragment din decizia instanței de joi, 17 noiembrie 2022. Rechizitoriul procurorului la data reținerii poate fi citit aici.
La final, vom face o mică prezentare a chirurgului Mircea Beuran, un medic reprezentativ pentru medicina modernă românească.
Mircea Beuran (născut la 5 iunie 1953) este un medic chirurg generalist român, profesor universitar și șef al catedrei de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care a fost ministru al Sănătății în cabinetul Adrian Năstase.
În intervalul 2000 și 2003 a fost consilier de stat. Este director al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București. Spitalul Clinic de Urgență București.
În prezent, profesorul Mircea Beuran este prim-vicepreședinte al Academiei Române de Medicină și chirurg în cadrul Grupului Spitalicesc Sanador.
Suspiciunile jurnaliștilor de la Evenimentul zilei, după comunicatul procurorilor
„Cam ridică semne de întrebare descinderile procurorilor DNA acasă și la biroul din spital al profesorului dr Mircea Beuran. Cică e vorba de un dosar de luare de mită. Nu pot să nu mă întreb: În 40 de ani de activitate, chirurgul ăsta nu a fost prins că lua șpaga și taman acum, când a fost mai vocal cu privire la reformele din Sanatate, s-a dedat la mită?”, scrie Simona Ionescu, redactor șef Evenimentul Zilei.
Și Mirel Curea, redactor șef adjunct Evenimentul zilei a avut îndoieli cu privire la faptele de care era acuzat profesorul Beuran.
„Fără să cunosc vreun detaliu cu privire la obiectul acestor percheziții, nu pot să nu am suspiciuni cu privire la o cauzalitate între ele și poziția doctorului Beuran față de OUG pe Sănătate. Am motive să cred că avem de a face cu o acțiune menită să compromită o puternică voce critică față de această Ordonanță.
Aceasta, cu atât mai mult cu cât, aceleași scopuri legate de bani, mulți bani, le-am întâlnit și în acțiunile de compromitere prin aceleași metode ale profesorilor Burnei, Lucan, și alții. Miza este imensă, această Ordonanță vizând capitalizarea unor spitale private cărora, iată, deja le crește semnificativ valoarea pe Bursă”, a punctat Mirel Curea, jurnalist Evenimentul Zilei.