International

A spus că sunt provocați și a cerut Occidentului să nu se atingă de ei. Cine și ce l-a supărat pe președintele Lukașenko

bbc.com
Foto: Lukasenko/EVZ

Lukașenko a avut multă vreme un discurs voalat și duplicitar. Acum, dă semne evidente de schimbare și decide cărei tabere îi aparține, cu adevărat. Cu câteva zile înainte de manifestările agresive ale acestui președinte, Putin anunța că regândește statutul Belarusului, ca fost stat al Rusiei mari. Face parte agresivitatea de azi a lui Lukașenko din planul lui Putin? Vom vedea.

A spus că sunt provocați și a cerut Occidentului să nu se atingă de ei. Cine și ce l-a supărat pe președintele Lukașenko

Lukaşenko a acuzat Ucraina de lansarea unor rachete asupra Belarusului. „Suntem provocați”, a spus liderul belarus. Imediat după această declarație, președintele Lukașenko a trecut la amenințări.

El anunță capitalele occidentale, într-un mod ferm și agresiv, că vor urma represalii militare, dacă nu stau departe de el și țara lui.

Nu vă atingeţi de noi“, a strigat, în gura mare, Lukașenko.

Cronologie

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusiei, a ameninţat tot sâmbătă cu represalii militare împotriva oricui ar ataca țara sa, în contextul tensiunile ridicate, generate de războiul din ţara vecină, Ucraina, transmite duminică DPA.

Într-un discurs pronunţat în ajunul Zilei Independenţei, preşedintele Lukaşenko a afirmat că a ordonat forţelor sale armate să vizeze ”centrele de decizie” din capitalele occidentale în cazul unui atac asupra Belarusului, spunând, răspicat: ”Nu vă atingeţi de noi şi nu ne vom atinge de voi”, potrivit agenţiei de presă Belta.

Declarațiile lui Lukașenko

Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina”, a declarat el.

Opinia Occidentului

Pe de altă parte, opinia Occidentului este alta. De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie a.c., Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul, în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Foto: EVZ