International

A pierdut Vladimir Putin în fața Occidentului? Ce se întâmplă cu gazele rusești

Vladimir Putin Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Vremea blândă din această iarnă ar trebui să ajute Europa să se ferească de amenințările energetice ale Rusiei și anul viitor. Există și alte vești proaste pentru Vladimir Putin. Europa este pe cale să treacă iarna cu instalațiile sale vitale de stocare a gazelor mai mult de jumătate pline, potrivit unei noi evaluări a Comisiei Europene consultate de POLITICO.

Aceasta înseamnă că, în ciuda eforturilor liderului rus de a face Europa să înghețe prin tăierea aprovizionării cu gaze, economiile UE vor supraviețui celor mai reci luni fără daune grave  și se pare că vor începe iarna viitoare într-o poziție puternică pentru a face același lucru.

Nu a existat nicio penurie de energie

În urmă cu câteva luni, existau temeri legate de penuria de energie din această iarnă, cauzată de întreruperea aprovizionării cu gazoducte rusești. Însă o combinație de vreme blândă, creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și o scădere mare a consumului de gaze înseamnă că, potrivit analizei Comisiei, peste 50 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze ar trebui să rămână în depozite până la sfârșitul lunii martie.

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a atribuit succesul Europei în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu gaze naturale unei combinații de planificare și noroc.

„O bună parte a succesului se datorează condițiilor meteorologice neobișnuit de blânde și faptului că China a ieșit de pe piață [din cauza restricțiilor COVID]. Dar reducerea cererii, politica de stocare și lucrările de infrastructură au ajutat semnificativ”.”, a declarat oficialul.

Încheierea sezonului de încălzire de iarnă cu rezerve atât de sănătoase peste 50 % din capacitatea totală de stocare de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi a UE înlătură orice temeri persistente privind o penurie de gaze pe termen scurt. De asemenea, acest lucru atenuează îngrijorările legate de securitatea energetică a Europei pentru iarna viitoare.

Cifrele pozitive stau la baza perspectivelor mai optimiste prezentate de liderii UE în ultimele zile, comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând marți că Europa a „câștigat prima bătălie” din „războiul energetic” cu Rusia.

Occidentul și-a luat măsurile de dinainte de începerea iernii

Instalațiile de stocare din UE vitale și pentru aprovizionarea cu gaze pe timp de iarnă în Marea Britanie, unde opțiunile de stocare sunt limitate au încheiat iarna trecută cu un grad de umplere de doar aproximativ 20%. Bruxelles-ul a cerut ca acestea să fie completate până la 80% înainte de această iarnă, ceea ce a necesitat o serie de achiziții extrem de costisitoare de GNL de către cumpărătorii europeni, pentru a înlocui volumele de gaz pierdute din conductele rusești.

Prețul cu ridicata al gazului a crescut la niveluri record în timpul sezonului de umplere a depozitelor atingând un vârf de peste 335 de euro pe megawatt/oră în luna august cu efecte negative asupra facturilor consumatorilor casnici, asupra costurilor energetice ale întreprinderilor și asupra competitivității industriale a Europei, potrivit politico.eu.

De atunci, prețul gazelor a scăzut la puțin peste 50 EUR/Mwh, pe fondul diminuării îngrijorărilor legate de aprovizionare. UE are un nou obiectiv de a umple din nou 90% din depozitele de gaze până în noiembrie 2023 – un efort care va necesita acum mai puține achiziții de GNL pe piața internațională decât ar fi putut fi făcut dacă rezervele ar fi fost mai grav epuizate.