Moartea lui Fana, așa cum era ea numită de cercetători, face ca numărul cimpanzeilor din Bossou să scadă la doar șase sau șapte, dintre care jumătate sunt femele, iar două dintre ele nu mai pot avea urmași. Până în 2003, grupul de cimpanzei Bossou a fost relativ stabil, cu aproximativ 21 de animale. Dar în acel an, comunitatea de cimpanzei a pierdut șapte membri din cauza gripei care i-a afectat profund.
A murit Fana! Doliu într-un trib de cimpanzei pe cale de dispariție din Guineea. Vârsta ei era incredibilă. Video
Cea mai bătrână membră a unui trib de cimpanzei din Guineea, renumit pentru faptul că știu să utilizeze în mod remarcabil uneltele, a murit, în singurătate, la vârsta de 71 de ani.
Fana, femela cimpanzeu născută în anul 1951, a murit în pădurea din apropierea satului Bossou, în sud-estul Guineei, unde oamenii de știință merg de zece ani, periodic, pentru a studia remarcabila comunitate de animale.
Fana dăduse semne de epuizare în ultimele luni, a scris pe Facebook Ministerul Mediului din acest stat.
Membrul său superior stâng a fost paralizat de când a suferit o căzătură urâtă în urmă cu aproape 25 de ani și de mult timp a încetat să se mai cațere în copaci. Ea trăia din ce în ce mai singură, pe măsură ce devenea mai puțin mobilă. Fana lasă în urmă doi fii, Foaf și Fanwa. Fiica sa, Fotayou, a decedat înaintea ei, povestesc specialiștii care monitorizează grupul de cimpanzei.
Particularitatea tribului de cimpanzei
Comunitatea de cimpanzei folosește ciocane de piatră și nicovale pentru a sparge nuci, acesta fiind cel mai sofisticat act observat vreodată la cea mai apropiată rudă din punct de vedere genetic a umanității.
Totodată, o altă particularitate ar fi faptul că aceste vietăți trăiesc într-o perfectă comuniune cu oamenii locului. Cimpanzeii trăiesc în sălbăticie, dar împart teritoriul și resursele acestuia cu localnicii, care protejează cimpanzeii, având credința că aceștia sunt strămoșii lor reîncarnați.
Rezervația unde trăiesc acești cimpanzei este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO și se află exact la granița Guineei cu Liberia și Coasta de Fildeș, potrivit Daily Mail.