Petre Constantin, cunoscut sub pseudonimul „Dr. Barbi”, cel care a compus alături de Cristian Paţurcă şi Vali Sterian Imnul Golanilor şi cântat de Cristian Pațurcă în timpul fenomenului „Piața Universității”, a murit în ultima zi a anului 2022, la vârsta de 76 de ani.
A murit Dr. Barbi, autorul Imnului Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă în 1990 în Piața Universității
Petre Constantin a fost o personalitate plurivalentă, participant activ la Revoluția din Decembrie 1989, militant al societății civile, unul dintre animatorii Pieței Universității, membru în Senatul Alianței Civice, prieten al Ligii Studenților și autor al versurilor unora dintre „Cântecele Golanilor”, fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din anul 1968), lector universitar și profesor asociat de Diplomație și Relații Internaționale la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și la Facultatea de Litere a Universității din București, dar și apreciat artist plastic, discipol al Maestrului Corneliu Baba.
Simbolurile Pieţei Universităţii s-au stins, rând pe rând. Vali Sterian a murit în septembrie 2000, Cristian Paţurcă în ianuarie 2011. Ambii au murit în urma unor boli destul de grave şi foarte tineri.
Golaniada, cunoscută și sub denumirile Fenomenul Piața Universității sau Manifestațiile din Piața Universității, a avut o durată de 53 de zile, adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară.
Emil Constantinescu l-a numit în 1999 ambasador al României în Tunisia
Dr. Barbi a fost numit de Emil Constantinescu ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia (1999 – 2001). În anul 2000, preşedintele Emil Constantinescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de ofiţer.
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a şi dat vestea, dar a şi scris numai cuvinte de laudă dspre prietenul său, Dr. Barbi.
„Cel care ne-a părăsit după o lungă şi grea suferinţă a fost, înainte de toate, un om cumsecade, care a devenit prin implicarea în societate o persoană responsabilă, prin excelenţa sa academică în ştiinţele economice şi în diplomaţia statului o personalitate respectată şi prin rolul său într-o perioadă definitorie a istoriei recente un personaj istoric al devenirii democratice a României. Pentru mine a fost o şansă să-l cunosc în toate aceste ipostaze. Ca om cumsecade, bunătatea i se citea pe faţă, dând o frumuseţe aparte trăsăturilor marcate în ultimul autoportret de o uşoară tristeţe”, a spus Emil Constantinescu.
„Pentru a împărtăşi celorlalţi talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, a folosit cuvintele prin care şi-a conturat cariera ştiinţifică şi didactică universitară, poezia şi demersul jurnalistic. Cu ajutorul culorilor ne-a lăsat tablourile sale şi cu ajutorul sunetelor ne-a transmis farmecul muzicii. Darul înţelegerii celuilalt l-a ajutat, ca ambasador, să îmbine diplomaţia clasică cu diplomaţia culturală în folosul ţării sale, într-o zonă marcată de conflicte naţionale şi religioase.
Curajul l-a mânat, în 21 decembrie 1989, la Baricada din Piaţa Universităţii, în faţa tancurilor şi a gloanţelor, să lupte împotriva dictaturii comuniste. Acelaşi curaj l-a condus în Balconul Facultăţii de Geologie, să-i însufleţească pe cei care manifestau pentru democraţie în Piaţa Universităţii în aprilie – iunie 1990.
Răspunsul pe care l-a dat provocărilor lumii în care i-a fost dat să trăiască a fost: frumuseţea în locul urâtului, armonia în locul disonanţei, prietenia în locul duşmăniei sau nepăsării. Dăruit cu inteligenţă, sensibilitate şi har, a ales în locul orgoliului – smerenia şi în locul aroganţei omului – credinţa în Dumnezeu”, a mai spus fostul preşedinte al României.
El a subliniat că „este datoria noastră să mărturisim faptele cele bune pentru a reclădi speranţa unei renaşteri spirituale şi morale a neamului românesc. Să amintim celor care nu se născuseră în acele timpuri că dacă oameni ca Dr. Barbi şi cei care au fost atunci cu el au putut pune idealurile libertăţii, adevărului şi dreptăţii mai presus decât libertatea şi viaţa lor, se vor mai putea naşte astfel de oameni care să facă lumea mai bună şi mai frumoasă”.