În data de 24 august, a intrat în vigoare noua Lege Graffiti. Cei care desenează pe zidurile din spațiile publice, fără autorizație, riscă de acum înainte amenzi de 12 ori mai mari, până la 6.000 de lei. Grafferii spun că nivelul sancțiunilor este nejustificat de mare.
A intrat în vigoare noua Lege Graffiti. Cât de mari sunt amenzile şi ce păţeşti dacă eşti prins desenând în spațiile publice
Noua lege, adoptată în luna iulie şi care a intrat în vigoare pe 24 august, prevede că grafferii, cei care realizează grafitti, pot fi amendați de Poliție cu sume cuprinse între 3000 și 6000 de lei, față de maximum 500 de lei până acum. În plus, cei surprinși de polițiști vor avea la dispoziție 15 zile pentru a aduce peretele la aspectul inițial.
În România, la fel ca în țările Uniunii Europene, există spații special amenajate pentru grafferi. Acum sancțiunile dure au ajuns și la desenatorii români. Dacă un minor român este găsit vinovat pentru graffiti, amenda va fi la fel de mare, dar va fi suportată de părinți.
Ce prevede legea „Graffiti”
De asemenea, legea „Graffiti” prevede sancționarea persoanelor care scriu, desenează pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte din spațiul public sau privat, fără acordul proprietarilor.
„Scopul acestui demers legislativ este descurajarea autorilor de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum și a altor piese de mobilier”
Pe lângă amenzi, legea graffiti îi obligă pe autorii de graffiti să înlăture însemnele făcute pe bunurile din spațiul public sau privat sau în caz de deteriorare să readucă bunurile la starea inițială.
Iar, plata amenzilor și înlăturarea însemnelor se face în termen de 15 zile calendaristice din momentul în care primesc înștiințarea.
Ce se întâmplă dacă refuză să plătească amenda
În cazul în care persoanele refuză să plătească amenda și să înlăture desenele sau scrierile, bunurile vor fi curățate din bugetul local, iar la final costurile vor fi recuperate în instanță.
Totodată, celor care vandalizează bunurile din spațiul public sau privat li se vor opri obiectele care au fost folosite la săvârșirea infracțiunii: pensule, vopsele, spray-uri, creioane și alte substanțe colorante cu caracter temporar sau permanent.
Amenzii pentru graffiti în alte țări
În Europa sunt aplicate sancțiuni dure pentru acest fapt. Un graffer din Berlin a primit o amendă de 7000 de euro după ce a desenat un zid întreg unde nu avea aprobare.
În țări cum ar fi Austria, Germania sau Belgia, vandaliștii sunt sanționați mult mai aspru. De exemplul, în Austria, cei care înseamnează ilegal bunurile din spațiul public sau privat riscă închisoare de la șase luni la cinci ani.
În Franța, artiștii care însemnează ilegal pe clădiri sau pe alte bunuri din spațiul public sau privat primesc o amendă de 3.750 de euro și sub obligați să muncească în folosul comunității.
În Capitală există o decizie a Primăriei prin care este interzis graffiti
Fenomenul graffiti a fost reglementat de Primăria Bucureștiului încă din anul 2010. Tramvaiele, zidurile pasajelor pietonale și orice suprafață care se află în proprietate publică sunt protejate prin lege de spray-urile grafferilor. Artiștii nu au voie să coloreze pereții Bucureștiului fără acordul proprietarilor clădirii, dar asta nu înseamnă că vreunul a fost prins vreodată.
Graffiti și gunoiul încurajează criminalitatea, arată o cercetare din 2008
O cercetare din 2008 spune însă că graffiti-ul și gunoiul încurajează totuși criminalitatea, scrie Reuters. Cercetătorii de la Universitatea din Groningen, Olanda, au urmărit atitudinea oamenilor din cartiere cu infracționalitate scăzută și au observat că sunt mai tentați să încalce legea dacă văd că și alții au făcut-o înaintea lor. Aceștia au făcut un experiment și au pus în căsuțele poștale un plic cu bani, cu câte 5 euro. În zonele cu graffiti și gunoaie 25% dintre oameni au luat plicul în comparație cu 13% în zonele curate.
„Am remarcat că atunci când oamenii observă reguli sau legi încălcate sunt tentați să încalce și ei mai departe normele, ceea ce răspândește dezordinea”, a spus unul dintre cercetători pentru revista Science.